«Når brønnen er tørr, vet man hva vannet er verdt»

«Når brønnen er tørr, vet man hva vannet er verdt», skal Benjamin Franklin ha sagt. Det kan nok være mye sant i det! Siden det er verdens vanndag i dag burde jeg jo ha bakt eller laget noe med vann for eksempel vannbakkels (trykk HER for oppskrift). Men det er vel heller sånn at denne dagen setter søkelys på viktigheten av nok og rent vann. Årets tema er «Leaving No One Behind»: Hvordan sikre «vann og hygiene til alle»

Verdens vanndag: Årets tema er Leaving No One Behind» eller Hvordan sikre «vann og hygiene til alle».
Verdens vanndag: Årets tema er Leaving No One Behind» eller Hvordan sikre «vann og hygiene til alle»

I gamle dager (på 1600- og 1700-tallet) var vannet i Trondheim så dårlig at folk drakk øl istedenfor vann. Vannet var forurenset fordi man i byene tømte avfall (også potter) rett utenfor huset, i elver eller bekker. Dette førte til at vann i brønner, bekker og elver m.m. ikke kunne drikkes, både fordi det ikke smakte særlig godt og fordi det var fullt av bakterier, som gjorde folk syke. Så folk drakk øl:3 liter øl om dagen var ikke uvanlig vanlig, i tillegg ble det drukket sprit. En vanlig 1700-talls frokost bestod gjerne av flatbrød og sprit.

«Når brønnen er tørr, vet man hva vannet er verd», skal Benjamin Franklin ha sagt. Det kan nok være mye sant i det! Siden det er verdens vanndag i dag burde jeg jo ha bakt eller laget noe med vann for eksempel vannbakkels (trykk HER for oppskrift). Men det er vel heller sånn at denne dagen setter søkelys på viktigheten av nok og rent vann. Årets tema er «Leaving No One Behind»: Hvordan sikre «vann og hygiene til alle»

I dag drikker nordmenn i gjennomsnitt 50 liter øl pr. år. På 1700-tallet var gjennomsnittsforbruket på nesten 2000 liter pr. person (eller mer nøyaktig 1995 liter). Selv de som var på offentlige eller private institusjoner som barnehjem eller sykehus, fikk rasjoner av øl. På 1600 tallet fikk for eksempel pasientene på Oslo Hospital en dagsrasjon på 4 liter øl (les mer HER).

Så hva er mer naturlig enn å legge ut to øl fra Trondheim, på denne verdens vanndag. Disse ølene er tidligere publisert på hjemmesiden til Odd, som dessverre er lagt ned nå. Men han har planer om en ny hjemmeside – så følg med! Enn så lenge kan du kose deg med de andre ølene som er publisert så langt i Odds hjørne.

Pils fra Dahls, Norge (4,5 %, 33 cl)

Pils fra Dahls bryggeri Norge
Kriterium: Vurdering: Karakter
Aroma Fruktpreget aroma 4/5
Utseende Gylden 4/5
Smak Balansert maltsmak med innslag av frukter og en forfriskende bittersmak 7/10
Helhetsinntrykk Et OK øl, uten at det utmerker seg 33/50

Lysholmer Spesial, Dahls, Norge (4,5 %, 50 cl)

Lysholmer Spesial fra E C Dahls bryggerier, Norge
Kriterium: Vurdering: Karakter
Aroma Fruktig aroma med klare innslag av humle 4/5
Utseende Gylden, godt med skum 4/5
Smak Frisk og fruktig smak, med innslag av malt balansert bitterhet 7/10
Helhetsinntrykk Et godt øl, men kunne ønsket noe lenger ettersmak 35/50

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s