Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden

Umberto Eco var en av yndlingsforfatterne mine – den gangen jeg var ung, og var opptatt av politikk, filosofi og livets mange «store» spørsmål. Jeg var helt betatt av «Rosens navn» eller rettere sagt «Il nome della rosa», da den kom ut i 1980. Her forleden dag fant jeg «Dronning Loanas mystiske flamme» i bokhylla. Selv om den ikke var på italiensk, tenkte jeg at denne har jeg skikkelig lyst til å lese igjen. Jeg lette og lette, men fant ikke den italienske versjonen, så da tenkte jeg at jeg får lese den på norsk denne gangen. Selv om jeg synes at (italienske) bøker er best på originalspråket.

Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden og Supergrove burgerbrød Ingredienser: 5 dl Melk 1 pk Gjær ½ dl Olje (nøytral) 1 ts Salt 2 ts Sukker ½ dl Havrekli ½ dl Hvetekli (kruska) 8 dl Grovbakstmel Ca. 5 dl Hvetemel
Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden og
Supergrove burgerbrød

I «Dronning Loanas mystiske flamme» møter vi antikvaren Giambattista Bodoni (Yambo). Han våkner opp på sykehuset, og husker ikke hvem han er. Det eneste han husker er sitater, dikt, fortellinger og bøker han har lest. De kommer tilbake til han i glimt og erindringer. For å forsøke å finne igjen til seg selv, reiser han (motvillig) tilbake til sitt barndomshjem i Solara. Her finner han – flere bøker! Vi får lov til å bli med i Yambos små fragmenter av erindringer, strofer og vers. Vi blir med Yambo, på hans reise tilbake til nåtiden, og blir (sammen med Yambo selv), kjent med Yambo på ulike alderstrinn når han prøver å sette sammen bitene fra sitt liv. Han leser for eksempel en tegneserie som han leste i 6. klasse, han spiller musikk og leser aviser fra den tiden for å finne ut hvordan han var og hva han tenkte og følte. For hver ny bok han finner og leser, gjenskaper han nye minner om seg selv og sin oppvekst, tolket av han selv som en gammel mann, uten minner fra den tiden

Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden

Dette er ei utrolig vakker bok. Ikke bare skriver Eco lett og ledig, men også med en innlevelse som gjør at jeg tror jeg er med på denne leten etter Yambo. Det var utrolig vanskelig å legge den i fra seg, for jeg ble så oppslukt i sitatene, historiene, og fragmentene. Jeg synes dette er ei utrolig sart og sår bok, men på samme tid er den også kraftig, vakker og inspirerende. «Dronning Loanas mystiske flamme» anbefales på det sterkeste. Terningkast: 6.

Generelle opplysninger:

Eco, Umberto (2005) «Dronning Loanas mystiske flamme», Tiden og Supergrove burgerbrød Ingredienser: 5 dl Melk 1 pk Gjær ½ dl Olje (nøytral) 1 ts Salt 2 ts Sukker ½ dl Havrekli ½ dl Hvetekli (kruska) 8 dl Grovbakstmel Ca. 5 dl Hvetemel