Dette er oppskriften på franske boller som står på side 50 og 51 i Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst“. Denne oppskriften tar litt tid, men det anbefales å prøve den. De er skikkelig gode.

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun:
Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
12 – 24 | 3-4 timer | Enkel |
Ingredienser:
3 dl | Melk |
1 pk | Gjær |
550 g | Hvetemel |
75 g | Sukker |
1 ts | Salt |
2 | Egg |
75 g | Smør (romtemperert) |
Egg til pensling |
Sjokoladefyll
150 g | Kokesjokolade (Hvit eller mørk) |
1 dl | Fløte |
Chili eller lime |

Slik gjør du:
1 Varm melken til ca. 37 grader, – Løs opp gjæren i melken |
2 Tilsett mel, sukker, salt og egg, og – Elt deigen godt |
3 Når deigen er smidig, – Tilsett smøret (romtemperert) – Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen |
4 Dekk bakebollen med plast – Hev til dobbel størrelse (ca. 1 time) |
5 Lag sjokoladefyllet: – Smelt sjokolade i varm fløte – Rør til jevn blanding Mørk sjokolade: Ha i litt chili Hvit sjokolade: Ha i litt lime (saft og skall) (Men det er ikke nødvendig) |
6 Hell deigen ut på et bakstebord – Del deigen i 10 like store emner – La dem hvile i 5 min. |
I oppskriften står det at det blir 24 boller, men i beskrivelsen på hvordan du gjør det, står det at vi skal dele deigen i 10 like store deler. Det ble litt uklart for meg om vi disse delene igjen skulle deles. Så jeg veide like godt deigen, og den veide ca. 1200 g. da tenkte jeg 24 boller á 50 g eller 12 boller á 100 g – så jeg bestemte med for det siste. Og da brukte jeg 1 ss med fyll midt i bollene. I ettertid ser jeg at det kanskje hadde vært bedre med 24 mindre boller (med 1 ts fyll). Da ville de blitt mindre og ikke så uformelige som mine ble, men de ble jo tøffe da, og utrolig gode! Bare et spørsmål til slutt – kan boller bli for store, når de er luftige og saftige og fylt med sjokolade?



7 kjevle emnene ut til små lapper, – Legg en 1 ts med sjokoladefyll på midten av hver lapp – Brett lappen sammen til en liten pung, slik at fyllet blir liggende i midten – Settes med skjøten opp i en muffinsform (av papir) – Dekk bollene med et klede og La dem etterheve i ca. 1 time (til dobbel størrelse) |




8 Pensle bollene med egg – Stekes midt i ovnen – 200 grader – 10-15 minutter – Til de er gylden brune |
9 Avkjøles på rist |


Les gjerne også blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :
Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun