Dette er oppskriften på Grandtante Berthas engelske Julekake. Den bør bakes ca, 8 uker før jul og så pleies med litt dynking i ny og ned frem til jul. Ja, nå er ikke Bertha min grandtante – det er Petra Petteresen sin. Hvem Petra er? Det er hovedpersonen fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og oppskriften er gjengitt her med tillatelse fra forfatteren.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
1 kake | Ca 8 uker | Middels |
Ingredienser:
700 g | Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. |
8 ss | Konjakk |
1 sitron | Skall og asft |
250 g | Smør |
150 g | Sukker (brunt) |
6 | Egg |
280 g | Hvetemel |
100 g | Mandler (malte) |
2 ts | Ingefær |
2 ts | Kardemomme |
2 ts | Kanel |
150 g | Marsipan (hakket) |
Topping:
280 g | Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. |
100 g | Sirup |
Royal icing:
500 g | Melis |
1 | Eggehvite (pisket) |
Slik gjør du:
1 Dagen før du skal bake: – Hakk den frukten – Bløtlegg frukten i konjakk og sitronsaft |
2 Bakedagen: – Sett stekeovnen på 180 grader – Legg bakepapir i en rund springform (22-23 cm) – Mal mandlene og – Hakk nøttene – Hakk frukten – rasp marsipanen |
3 Visp sammen smør, sukker, egg, mel, mandler og krydder til alt er blandet – Ta ut ca. 1 dl av deigen, og sett den til side |
4 Bland frukten (inkl. konjakken) inn i den store deigen, og – Rør inn marsipanen |
5 Hel deigen i formen, – Lag et lite søkk i midten |

6 La den steke i 75 min. |
7 Bland toppingen, og – Tilsett den lille delen av kake deigen |
8 Ta kaken ut av ovnen og – Fordel toppingen over – Sett kaka tilbake i ovnen – Legg folie over, og – La den steke videre i 40 min. Pass på at nøttene ikke brenner seg |

9 Avkjøles i formen, og – Pakk den så inn i folie Med bakepapiret på |
10 Ta frem kaken og dynk den med konjakk eller appelsinsaft 2-3 ganger under lagring |
11 Etter ca 8 uker ved servering: Pynt med den piskede glasuren, og Knytt eventuelt et bånd rundt kaken |

Oppskriften på Grandtante Berthas Engelske Julekake er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og gjengitt med tillatelse fra forfatteren.