Grandtante Berthas engelske Julekake

Dette er oppskriften på Grandtante Berthas engelske Julekake. Ja, nå er ikke Bertha min grandtante – det er Petra Petteresen sin. Hvem Petra er? Det er hovedpersonen fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og den er gjengitt her med tillatelse fra forfatteren.

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kakeCa 8 ukerMiddels

Ingredienser:

700 gBlandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l.
8 ssKonjakk
1 sitronSkall og asft
250 gSmør
150 gSukker (brunt)
6Egg
280 gHvetemel
100 gMandler (malte)
2 tsIngefær
2 tsKardemomme
2 tsKanel
150 gMarsipan (hakket)

Topping:

280 gBlandet hakkete nøtter
– valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv.
100 gSirup

Royal icing:

500 gMelis
1Eggehvite (pisket)

Slik gjør du:

1 Dagen før du skal bake:
– Hakk den frukten
– Bløtlegg frukten i konjakk og sitronsaft
2 Bakedagen:
– Sett stekeovnen på 180 grader
– Legg bakepapir i en rund springform (22-23 cm)
– Mal mandlene og
– Hakk nøttene
– Hakk frukten
– rasp marsipanen
3 Visp sammen smør, sukker, egg, mel, mandler og krydder til alt er blandet
– Ta ut ca. 1 dl av deigen, og sett den til side
4 Bland frukten (inkl. konjakken) inn i den store deigen, og
– Rør inn marsipanen
5 Hel deigen i formen,
– Lag et lite søkk i midten

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

6 La den steke i 75 min.
7 Bland toppingen, og
– Tilsett den lille delen av kake deigen
8 Ta kaken ut av ovnen og
– Fordel toppingen over –
Sett kaka tilbake i ovnen
– Legg folie over, og
– La den steke videre i 40 min.
Pass på at nøttene ikke brenner seg

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

9 Avkjøles i formen, og
– Pakk den så inn i folie
Med bakepapiret på
10 Ta frem kaken og dynk den med konjakk
eller appelsinsaft 2-3 ganger under lagring
11 Etter ca 8 uker ved servering:
Pynt med den piskede glasuren, og
Knytt eventuelt et bånd rundt kaken

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

Oppskriften på Grandtante Berthas Engelske Julekake er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og gjengitt med tillatelse fra forfatteren.