Grovt surdeigsbrød etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst”
Oppskrift på å lage egen surdeig finner du HER

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 3 | 8 – 9 timer | Vanskelig |
Ingredienser
| 600 g | Hvetemel |
| 200 g | Sammalt hvete, grov |
| 100 g | Sammalt rug, grov |
| 100 g | Byggmel |
| 20 g | Salt (1 ss) |
| 500 g | Surdeig |
| 6 ½ dl | Lunkent vann |
| Frø til pynt |
Slik gjør du:
| 1 Bland sammen alle ingredienser, unntatt 1 dl vann til senere buk |
| 2 Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin, start med lav hastighet. – Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig, og har en blank overflate. |
| 3 Dekk bakebollen med plast, og – La den stå på benken og heve til dobbel størrelse. Hevetiden avhenger av temperaturen og kvaliteten på surdeigen. |
| 4 Hell deigen ut på bakebordet, og – Del den i tre like store deler – Form til store boller, og – Hev videre i 30 minutter |
| 5 Formes som avlange brød, og – Legg dem i smurte brødformer – Dekk brødene med klede, og la heve til dobbel størrelse – Pensle med vann – strø over litt mel og gresskjerner |
| 6 Stek brødene midt i ovnen ved 220 grader, – I ca. 30-45 minutter til de er gyldne – Avkjøles på rist |


Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun
