Det tar 5 dager å lage en surdeig. Når du først har laget den, kan du ta vare på den i ett glass i kjøleskapet, så har du hver gang du vil lage noe med surdeig. Dagen før du skal bruke surdeigen gjentar du fremgangsmåten for dag 4 i oppskriften nedenfor. På bakedagen lar du 100 g surdeig bli igjen på glasset. På den måten har du alltid surdeig.

Dag 1
5 dl | Vann (fingervarmt) |
500 g | Sammalt rug, fin |
Bland fingervarmt vann, med mel. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag
Dag 2
5 dl | Vann (fingervarmt) |
500 g | Sammalt rug, fin |
150 g | Deig fra dag 1 (kast resten) |
Bland fingervarmt vann, med mel og deig fra dag 1. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag
Dag 3
5 dl | Vann (kaldt) |
500 g | Sammalt rug, fin |
100 g | Deig fra dag 1 (kast resten) |
1 ss | Havsalt |
Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis den ikke gjør det, har noe gått galt og du må begynne på nytt igjen. Dersom det er en reaksjon i deigen fortsetter du slik
Bland kaldt vann, med mel og deig fra dag 2. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag
Dag 4
5 dl | Vann (fingervarmt) |
500 g | Sammalt rug, fin |
150 g | Deig fra dag 1 (kast resten) |
1 ss | Havsalt |
Bland kaldtvann, med mel og deig fra dag 3. Dekk bollen med plast og la den stå i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.
Dag 5
Bruk surdeigen til å bake ulike surdeigsbrød, grove eller fine. Ta vare på 100 g surdeig som du oppbevarer i kjøleskapet.
NB! Surdeigen bør brukes minst 1 gang i måneden – hvis du ikke gjør det kan du “mate den” med litt mel og vann

Du finner oppskrift på Baker Bruns Grove surdeigsbrød HER

Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun