Surdeig etter oppskrift fra Baker Brun

Det tar 5 dager å lage en surdeig. Når du først har laget den, kan du ta vare på den i ett glass i kjøleskapet, så har du hver gang du vil lage noe med surdeig. Dagen før du skal bruke surdeigen gjentar du fremgangsmåten for dag 4 i oppskriften nedenfor. På bakedagen lar du 100 g surdeig bli igjen på glasset. På den måten har du alltid surdeig.

surdeig etter oppskrift fra Baker Brun
surdeig etter oppskrift fra Baker Brun

Dag 1

5 dl Vann (fingervarmt)
500 g Sammalt rug, fin

Bland fingervarmt vann, med mel. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag

Dag 2

5 dl Vann (fingervarmt)
500 g Sammalt rug, fin
150 g Deig fra dag 1 (kast resten)

Bland fingervarmt vann, med mel og deig fra dag 1. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag

Dag 3

5 dl Vann (kaldt)
500 g Sammalt rug, fin
100 g Deig fra dag 1 (kast resten)
1 ss Havsalt

Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis den ikke gjør det, har noe gått galt og du må begynne på nytt igjen. Dersom det er en reaksjon i deigen fortsetter du slik

Bland kaldt vann, med mel og deig fra dag 2. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag

Dag 4

5 dl Vann (fingervarmt)
500 g Sammalt rug, fin
150 g Deig fra dag 1 (kast resten)
1 ss Havsalt

Bland kaldtvann, med mel og deig fra dag 3. Dekk bollen med plast og la den stå i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.

Dag 5

Bruk surdeigen til å bake ulike surdeigsbrød, grove eller fine. Ta vare på 100 g surdeig som du oppbevarer i kjøleskapet.

NB! Surdeigen bør brukes minst 1 gang i måneden – hvis du ikke gjør det kan du «mate den» med litt mel og vann

Grovt surdeigsbrød etter oppskrift fra Baker Brun med brunost Ingredienser: 600 g Hvetemel 200 g Sammalt hvete, grov 100 g Sammalt rug, grov 100 g Byggmel 20 g Salt (1 ss) 500 g Surdeig 6 ½ dl Lunkent vann Frø til pynt

Du finner oppskrift på Baker Bruns Grove surdeigsbrød HER

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s