Kirsebærsaft

Jeg synes at den aller beste kirsebærsaften får vi fra sure kirsebær, selv om en selvfølgelig kan lage det på alle typer kirsebær og moreller. Denne oppskriften er fra min mormors kokebok, og hun laget selvfølgelig verdens beste kirsebærsaft. Hun oppbevarte saften på flasker, i kjelleren, og hadde hjemmelaget saft hele året. Det er nok derfor det det konserveringsmiddel i hennes oppskrift. Hun brukte Natriumbensoat, som nå også har fått et E-nummer (E211), og er ufarlig (i den mengden som brukes her). Middelet brukes for å hindre at sopp og bakterier utvikler seg. Fordi jeg ikke safter og sylter i så store mengder som mormor gjorde, hopper jeg over konserveringsmidlet og legger saften i fryseren i stede.

Kirsebærsaft på bær fra hagen Ingredienser: 2 l Kirsebær 4 dl Vann 250- 500 g Sukker (pr. liter saft) 1 krm Natriumbensoat (Vagfritt)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca. 2 liter Enkel

Ingredienser:

2 lKirsebær
4 dlVann
250- 500 gSukker (pr. liter saft)
1 krmNatriumbensoat (Vagfritt)

TIPS! Hvor mye sukker du skal bruke i saften kommer både an på hvor sure kirsebærene er, og hvor søt du liker saften. Det lønner seg derfor å begynne med lite sukker og heller smake seg frem til riktig sukkermengde.

Kirsebærsaft på bær fra hagen Ingredienser: 2 l Kirsebær 4 dl Vann 250- 500 g Sukker (pr. liter saft) 1 krm Natriumbensoat (Vagfritt)

Slik gjør du:

1 Skyll bærene
2 Ha bærene i en kasserolle, og
– Hell over vannet
3 La det koke under lokk i ca. 10 min.
(Klem bærene mot kanten av kasserollen, for å få ut all saft)
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller
(Gjennom melsikten)
5 Vask kasserollen,
– Mål opp saften, og
– Hell den tilbake i kasserollen
6 Tilsett sukkeret,
– La saften koke opp, og
– Fjern eventuelt skummet
– Smak eventuelt til med mer sukker
7 Hvis du skal oppbevare saften på flasker:
– Rør ut Natriumbensoat i litt av saften, og
– Ha det i kasserollen
– Fyll saften på rene, varme flasker og
– Lukk dem med en gang
7 A Hvis du skal fryse saften:
– Avkjøl saften
– Fyll saften i frysebeger
– Legg den i fryseren
7 B Eller drikk saften med en gang

Kirsebærsaft på bær fra hagen Ingredienser: 2 l Kirsebær 4 dl Vann 250- 500 g Sukker (pr. liter saft) 1 krm Natriumbensoat (Vagfritt)