MAC and cheese er en skikkelig reste.rett. Jeg bruker ofte rester fra skinke, og osterester når jeg lager denne retten. Og godt – det er det!

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 4 | 40 min. | Enkel |

Ingredienser:
| 3 dl | Makaroni |
| 2 ss | Hvetemel |
| 5 dl | Melk |
| 1 ts | Fond eller Buljong (-pulver) |
| 150 g | Cheddar eller annen ost (revet) |
| 100-150 g | Skinke |
| 50 g | Parmesan (valgfritt) |
Tips! Når jeg har rester av skinke eller annet kjøtt skjærer jeg det i biter og legger det i fryseren. Osterester rasper jeg og fryser. Når jeg har passe porsjoner, blir det gjerne mac and cheese av det.
Slik gjør du:
| 1 Sett stekeovnen på 180 grader – Smør en dyp ildfast form |
| 2 Lag hvit saus: – Ha melken i en kasserolle, – Tilsett melet, og – Pisk til det er uten klumper, – Tilsett buljong/fond – Kok opp under omrøring, – Slå ned varmen, og – La det småkoke i ca. 5 min. – Ta sausen vekk fra varmen – Tilsett osten – Smak til med salt (og pepper) |
| 3 Skjær skinken i biter |
| 4 Kok makaronien i saltet vann (etter anvisning på pakken) eller helst; al dente + |
| 5 Renn godt av makaronien, og – Hell den direkte i den hvite sausen – Tilsett skinkebitene – Rør godt rundt – Smak til med buljong/fond og eventuelt salt (og pepper) |
| 6 Hell blandingen i den ildfaste formen – Dryss over parmesan eller annen revet ost over |
| 7 Stekes i 15-20 min. (180 grader) Til overflaten er gyllen |
| 8 Serveres straks |

