Denne oppskriften gir to store gode brød. Brødet passer fint til matpakken, og det holder deg mett lenge.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 2 brød | 3 timer | Enkel / middels |
Ingredienser:
Fordeig:
| 7 dl | Kulturmelk (skummet) |
| 3 dl | Vann |
| 300 g | Sammalt hvete (grov) |
| 200 g | Fullkornshvete |
| 200 g | Sammalt rug (grov) |
| 350 | Sammalt rug (fin) |
| 30 g | Havregryn (lettkokte) |
| 50 g | Havrekli |
Hoveddeig:
| 3 dl | Vann |
| 50 g | Gjær (fersk) |
| 400 g | Hvetemel |
| 200 g | Fullkornshvete |
| 2 ts | Salt |

Slik gjør du:
| 1 Bland sammen alle ingrediensene til fordeigen – Elt den godt Ca 7-10 min. Deigen skal være klissete Hvis den er for tørr tilsett litt mer vann |
| 2 Dekk fordeigenmed plastfolie, og – La den hvile i ca 30 min. |
| 3 Rør gjæra ut i 3 dl vann – Hell gjæra i fordeigen – Bland også inn mel og salt – Eltes godt i Ca 7-10 min. Deigen skal være klissete Hvis den er for tørr kan du tilsette litt mer vann |
| 4 Dekk deigen med plastfolie, og – La den heve til dobbel størrelse I ca 45 min. |
| 5 Smør to brødformer 2 liters former |
| 6 Hell deigen ut på et lett melet bakebord – Del den i 2 like store deler – Form to avlange brød – Dekk formene med en bakeduk e.l., og – La dem etterheve til dobbel størrelse Ca 40 min. |
| 7 Sett stekeovnen på 200 grader |
| 8 Pensle brødene med egg og – Strø over havreki og havregryn |
| 9 Stekes på nederste rille i 50- 60 min. |
| 10 Avkjøles på rist |

