Dette er ei skikkelig god Plommekake, som lages på avrente frosne plommer, og serveres med en fyldig karamellsaus smaksatt med plommesaft. Opprinnelig lagde mormor denne kaka med hermetiserte plommer. Plommene gikk til kaka, og laken ble kokt ned og servert ved siden av. Så det kan en også gjøre, men da må sukkermengden i kaka halveres og karamellsausen må enten sløyfes eller kokes på den sukkerlaken som plommene er nedlagt i.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
1 kake | 75 min. | Enkel |
Ingredienser:
3 | Egg |
3 dl | Sukker |
3 dl | Rømme (lett) |
4 dl | Hvetemel |
2 ts | Bakepulver |
1ts | Kardemomme |
2 ts | Kanel |
750 g | Plommer (uten stein, frosne) |
Topping:
1-2 ss | Perlesukker (eller vanlig sukker) |
2-3 ts | Kanel |
50 g | Mandler (hakket) |
Plommekaramellsaus:
2 ½ dl | Plommesaft (usukret) |
200 g | Sukker |
2 ss | Sirup (gjerne mørk) |
30 g | Smør |
3 dl | Fløte |
2 ts | Vaniljesukker |
¼ ts | Salt |

Slik gjør du:
1 Tin plommene, og – Renn av og ta vare på overflødig saft – Sett ovnen på 175 grader – Legg bakepapir i bunnen av ei rund kakeform 24 cm – Smør forma – Hakk mandlene |
2 Pisk egg og sukker til eggedosis |
3 Pisk inn rømmen, og – Vend inn hvetemel, kanel, kardemomme og bakepulver |
4 Hell omtrent ½ -parten av røra i kakeforma – Legg halvparten av plommene over – Hell over resten av røra – Legg de resterende plommene på toppen |
5 Strø over hakkete mandler, sukker og kanel |
6 Stekes på nederste rille i ca 60 -70 min. – Sjekk med kakepinne om den er ferdig stekt Legg eventuelt over litt aluminiumsfolie hvis den begynner å bli litt brent på toppen |
7 Avkjøl kaken helt i forma |
8 Lag plommekaramellen mens kaka stekes: – Ha den avrente plommesafta, sukker og sirup i en kasserolle – Sett plata på middels varme – Rør litt på kasserollen når sukkeret smelter og det begynner å koke Du trenger ikke røre, bare bevege kasserollen litt – La det koke til det er blitt en dyp gylden farge Ca 123-124 grader – Ta Kasserollen vekk fra pannen – Tilsett fløte og smør – Rør til karamellen har roet seg og karamellen har samlet seg – Rør inn vaniljesukkeret – La det kjøle seg ned litt – Hell over i serveringsmugge |
9 Løsne kaka fra formen med en skarp kniv – Fjern bakepapiret og – Sett kaka over på et passende fat. – Serveres med karamellsausen over eller ved siden av gjerne sammen med is eller pisket krem |
