Romansk landbrød er et godt brød med sprø skorpe, og som holder seg flott. Godt matpakken – eller til hva som helst egentlig.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 2 brød | 3 timer | Enkel |

Ingredienser:
| ½ pk | Gjær (fersk eller tørr) |
| 5 dl | Vann (romtemperert) |
| 2 dl | Maismel (eller polenta) |
| 10 dl | Hvetemel (8 dl + 2 dl sammalthvete fin) |
| 1 ss | Sukker |
| 25 g | Smør (romtemperert) |
| 2 ts | Salt |

Slik gjør du:
| 1 Ha vann i en bakebolle – Smuldre i gjæra, og – Rør den ut |
| 2 Tilsett de øvrige ingrediensene, og – Elt godt Ca 10 min i maskin eller dobbelt så lenge for hånd |
| 3 Dekk deigen med et bakeklede, og – La den heve i ca 60 min, eller 10 timer i kjøleskap |
| 4 Smør to brødformer |
| 5 Hell deigen ut på bakebordet – Del den i to – Trykk hver bit til et rektangel – Brett inn sidene og – Trill den sammen som ei pølse – Legg dem i brød formene – Strø over litt mais mel |
| 5 Dekk formen med et bakeklede og – La dem etterheve i ca 60 min |
| 6 Stekes på 200 grader i ca 40-45 min. |
| 7 Hell brødene ut av forma, og – La dem avkjøles på rist |

