(«Sol-») tørkete tomater

«

Tørkete tomater er som poteten – de kan brukes til det meste. Jeg bruker dem i salater, til supper, sauser, pasta, pizza, omeletter, i pesto og mye, mye mer.

«Soltørkete» tomater i olje  Ingredienser  	Tomater 	Salt  Valgfritt (oppbevaring): 	Olivenolje 	Hvitløk (fersk) 	Laubærblad   https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
 3 -12 timer ++Enkel

«Soltørkete» tomater Ingredienser Tomater Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

 Tomater
 Salt

Olje til oppbevaring (valgfritt)

 Olivenolje
 Hvitløk (fersk)
 Laubærblad

«Soltørkete» tomater i olje Ingredienser Tomater Salt Valgfritt (oppbevaring): Olivenolje Hvitløk (fersk) Laubærblad https://heidisboble.no/ @heidisboble

Smakstilsetninger: (valgfrie):

 Friske urter (f.eks. rosmarin, oregano, timian e.l)
 Krydderblandinger (f.eks. Hvitløkspulver, italiensk krydderblanding, chiliflak, sitronpepper e.l.)

«Soltørkete» tomater Ingredienser Tomater Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Del tomatene på langs så de ikke blir så tykke
Cherrytomater deles i to
2A Hvis du bruker tørker:
– Legg tomatene på ristene i tørkeren,
– Stable i høyden og – Slå på, og
– La dem stå til tomatene er tørket
Hvor lenge avhenger av tykkelsen og saftigheten på tomatene
Men ca 2-5 timer tar det nok  

ELLER 2B hvis du bruker stekeovnen:
– Sett stekeovnen på 120 grader
– Legg bakepapir på stekeplater
– Legg på tomatene
– Strø over salt
– Settes i ovnen
– La dem stå til tomatene er tørket
Hvor lenge avhenger av tykkelsen og saftigheten på tomatene
Men ca 5-10 timer tar det nok

«Soltørkete» tomater Ingredienser Tomater Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Smakstilsetninger:

Tomatene er gode slik de er men du kan godt tilsette mer smak om du ønsker:

  • Friske urter:
    • Strø over ferske hakkete urter slik som rosmarin, oregano, timian den siste timen av tørkingen
  • Tørkete krydderurter:
    • Strø over krydderblanding slik som Hvitløkspulver, italiensk krydderblanding, chiliflak den siste halve timen av tørkingen
  • I oljen:
    • Krydderne kan også legges i oljen sammen med tomatene. Legg da gjerne i et fedd hvitløk og et laurbærblad i tillegg kan man legge i de friske eller tørkete urtene og krydrende som man ønsker slik som rosmarin, oregano, timian, hvitløkspulver, italiensk krydderblanding, chiliflak

Oppbevaring og bruk av tomatene:

  • Oppbevaring:
    • Tomatene kan spises med engang som de er
    • Legg tomatene på et glass, fyll opp med olje, oppbevares i kjøleskap, holdbart i 2-3 uker
    • Tomatene kan fryses, holdbare 3 måneder
  • Bruk av tomatene:
    • Bruk tomatene slik de er, eventuelt, hakket
    • Bløtlegg tomatene i vann eller tomatjuice i ca. 20 min. Tørk av dem, før bruk