Dette er oppskriften på en surdeigskultur som er lett å få i gang. Hvis du først har en surdeigkultur kan du i prinsippet ha den i generasjoner. Det er bare å mate den med jevne mellomrom. Enkelt og greit.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
3-4 dager | Enkel |
Tips!
Det er lettest å få til en god surdeigskultur på økologisk rugmel, men du kan i prinsippet bruke hvilket mel som helst. Men det enkleste er å lage en surdeigskultur på rug og så heller mate den opp med spelt eller hvetemel for å lage det brødet du ønsker.
Ingredienser:
Sammalt mel (gjerne rug og økologisk) | |
Vann |
Slik gjør du:
1 Bland sammen 200 g sammalt (rug) mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann – Bland det godt – La det stå tildekket men ikke lufttett i 4-6 timer i romtemperatur |
2 Kast 2/3 av blandingen og – Visp inn nye 200 g mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann – La stå til neste dag |
3 Kast 2/3 av blandingen og – La stå til neste dag |
4 Kast 2/3 av blandingen og – Visp inn nye 200 g mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann La stå til neste dag |
5 Kast 2/3 av blandingen og – Visp inn nye 200 g mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann – La stå til neste dag Nå skal du ha en kultur som putrer og bobler, den skal smak lett syrlig og alkoholisert. Men den skal ikke stikke og treffe deg i nesen |
6 Oppbevares på for eksempel syltetøyglass i kjøleskapet (ikke lufttett) – Mates omtrent hver 14. dag, med like deler vann og mel For eksempel ½ dl vann og 50 g mel |
Tips! Surdeigen kan tørkes
- Smør surdeigen uto veer bakepapir og tørk den
- Oppbevares i lufttett glass
- Ta ut en bit
- Visp inn mel og vann (like deler)
- Det tar 1-2 dager før det blir futt i den g den kan

Tips! Surdeigen kan fryses
- Pakk passe porsjoner (ca 30 g) av surdeigen i plast
- Tilsett mel og vann (like deler)
- Det tar 1-2 dager før det blir futt i den og den kan brukes
