Edderkoppkjeks – eller fylte sjokoladekjeks

For mange år siden så jeg bilder av sjokoladekjeks som var utformet som Edderkopper. Jeg er nesten helt sikker på at det var på Tine.no. Siden den gang har edderkoppkjekser med på hver eneste Halloween hjemme hos meg. Vi bruker ikke den samme oppskriften hvert år, hverken til kjeks eller til fyll – Men edderkoppene er med! Derfor ligger det to ulike oppskrifter på bloggen.

HAPPY Hallo – , Hallo- , Weeeen …

Edderkoppkjeks Ingredienser 50 g Margarin 100 g Kokesjokolade (mørk) 2 ss Kaffe (sterk, utblandet) 3 ss Sirup (lys) 1 Egg 2½ dl Hvetemel 2½ dl Melis 5 ss Kakao 1½ ts Bakepulver ¼ ts Salt

Ingredienser:

50 g Margarin
100 g Kokesjokolade (mørk)
2 ss Kaffe (sterk, utblandet)
3 ss Sirup (lys)
1 Egg
2½ dl Hvetemel
2½ dl Melis
5 ss Kakao
1½ ts Bakepulver

Du kan fylle kakene med det du vil. Jeg bruker å fylle mine med sjokoladekrem eller ostekrem. Men du står selvfølgelig fritt til å fylle dem slik du selv vil.

Forslag til fyll mellom kjeksene:

Fyll 1: Sjokoladekrem

4 ss Smør
300 g Melis
1 ss  Kakao
1 ts Vaniljesukker
3 ss Kaffe (sterk)

Fyll 2: Ostekrem

250 g Kremost (naturell)
5 dl Melis
1 ss Sitronsaft
1 Sitron (revet skall)
2 dl Kremfløte

Pynt (føtter og øyne)

1 pakke Jordbærlisser  eller lakrislisser
Marsipan
Svart konditorfarge

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 °C.
2 Ha smør, kaffe og sirup i en kasserolle
– Brekk sjokoladen i biter, og
– ha den i kaffeblandingen
– Settes på middelsvarme, til alt er smeltet,
– Ta av varmen, og
– La den stå noen minutter til avkjøling
– Pisk så inn egget
3 Ha mel, melis, kakao og bakepulver i en bolle
– Tilsett sjokoladeblandingen, og
– Pisk til en jevn og tykk røre
– Pakk deigen inn i plast og
– Legg den kjøleskapet i 30-60 min.
4 Trill små kuler, ca. 3 cm i diameter, og
– Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett,
La det være god pass mellom kulene, siden de blir større under stekingen
– Trykk kulene litt ned
5 Stekes i 10-12 min., og
– Avkjøles helt på rist
6 Lag fyllet enten sjokoladekrem eller ostekrem:

SJOKOLADEKREM lages slik:
– Rør smør, vaniljesukker og melis hvit og luftig
– Tilsett kakaopulver og kaffe, og
– Rør godt sammen

OSTEKREM lages slik:
– Pisk romtemperert kremost, melis, og sitronsaft luftig.
– Stivpisk kremfløten, og
– Vend den inn i kremosten
7 Montering :
– Fordel litt fyll på stekeflaten på en kjeks,
(dvs. på den flateste siden)
– Del lakrissnørene i to, og
– Legg lakrissnører over fyllet
– Fordel litt mer fyll over snørene
– Legg en ny kjeks på toppen, med stekeflaten ned
– Lag øyne av marsipan
Edderkoppkjeks Ingredienser 50 g Margarin 100 g Kokesjokolade (mørk) 2 ss Kaffe (sterk, utblandet) 3 ss Sirup (lys) 1 Egg 2½ dl Hvetemel 2½ dl Melis 5 ss Kakao 1½ ts Bakepulver ¼ ts Salt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s