Denne retten kaller min venninne Ruth for eritreisk hvit saus med kylling og egg, jeg kaller den Lys kyllinggryte fra Eritrea. Men navnet skjemmer ingen, og ingen lager denne kyllinggryta bedre enn Ruth. Så dette må, uansett navn på retten, være den beste oppskriften på den.

Ingredienser:
1 kg | Kylling eller høne |
1 kg | Rødløk (finhakket) |
1 ½ | Sitron (i biter) |
2 + 2 ss | Olje (solsikke) |
½ dl | Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør |
1-2 ss | Hvitløk (finhakket) |
1-2 ss | Ingefær (finhakket) |
1 ½ ts | Karri |
1 ½ ss | Selleri (finakket) |
1 ½ ss | Persille (finhakket) |
1 kvist | Rosmarin |
1 ts | Kardemomme |
1 ts | Salt |
1 ts | Pepper |
1 | Laurbærblad |
Ca 2 ½ dl | Vann (etter behov) |
3 ss | Berbere |
2-3 | Chili (grønne, uten frø, hakket) |
4-6 | Egg |
Anbefalt Tilbehør:

Slik gjør du:
1 Hakk løken – Hakk hvitløk og ingefær – Hakk selleri, persille og rosmarin |
2 – Ha olje (solsikke) i en stekepanne – Tilsett løken, og – La den surre til den er lys brun Middels varme |
3 Tilsett ingefær, hvitløk og kryddersmøret – La det surre videre i ca 15-20 min Det skal fremdeles være lyst brunt |
4 Senk temperaturen – Tilsett karri og selleri, persille og rosmarin Rør godt – Tilsett så kardemomme og litt salt Rør godt – Tilsett pepper, og laurbærblad Rør god – La det småkoke/surre videre i 45-60 min. |
5 Fjern skinn og fett av kyllingen – Del den i mindre biter – Skyll den – Legg kyllingen i en bolle med vann, sitron biter og salt – La det stå i 30 min. – Skyll kyllingen godt og – Tørk den med husholdningspapir |
6 Fjern frøene fra 2-3 grønne chilier, – Hakk dem – La det koke videre i ca 20-30 min. Tilsett vann hvis det er behov for det Ca 2 ½ dl |
7 Kok eggene nesten harde Ca 8 min – Legg dem i kaldt vann – Skrelles, og legges tilbake i kaldt vann |
8 Hvis du bruker kylling stek den bittelitt Det trenger du ikke hvis du bruker høns – Ha kyllingen i sausen Rør rundt – La det småkoke videre |
9 Når kyllingen er nesten ferdig tilsettes eggene – Lag små hull eller skjær litt i hviten – Ha dem i sauen – Rør rundt og La det koke i 5 min. |
10 Serveres med ris, himbasha og/eller injera (lefser) |
Forelsått tilbehør:
