Fiskepai

Fiskepai – deilig fisk og saus under, deilig, og over er det en myk potetstappe med sprø topp. Kan det bli stort bedre?

Fiskepai   Ingredienser:  Potetmosen:  1 ½ kg	Poteter (i biter) 2 ss	Smør 2 dl	Crème fraîche 1 – 2 dl	Melk (varm) 	Salt og pepper   Fyllet: 7 ½ dl	Melk 3	•	Nellikspiker 1	•	Lauvbærblad 600 g	•	Seifillet 6 ss	•	Smør 1	•	Løk (finhakket) 1/2	•	Purre (skivet) 4 ss	•	Hvetemel 1 ss	•	Persille (finhakket) 1	•	Sitron (skall- finraspet) 50 g	•	Erter (valgfritt) 100 g	•	Reker (valgfritt) 	•	Salt og pepper

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4-6 60 min.Enkel/middels

Ingredienser:

Potetmosen:

1 ½ kgPoteter (i biter)
2 ssSmør
2 dlCrème fraîche
1 – 2 dlMelk (varm)
 Salt og pepper

Fyllet:

7 ½ dlMelk
3Nellikspiker
1Lauvbærblad
600 gSeifillet
6 ssSmør
1Løk (finhakket)
1/2Purre (skivet)
4 ssHvetemel
1 ssPersille (finhakket)
1Sitron (skall- finraspet)
50 gErter (valgfritt)
100 gReker (valgfritt)
 Salt og pepper

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 175 grader
2 Lag Potetmos:
– Skrell potene
– Skjær dem i mindre biter, og
– Kok dem møre,
– Renn av vannet
– Varm melken
– Tilsett smør, varm melk og crème fraîche
– Mos potetene med en potetstapper,
– Smak til med salt og pepper
3 Tilbede fisken:
– Hell melken i en kasserolle,
– Tilsett laurbærblader og nellikspiker
– Kok opp – Ta kasserollen av plata, og
– Tilsett fisken
– Gi et oppkok,
– Slå ned plata og
– La fisken trekke i 5-6 minutter
– Ta fisken ut av melken
NB! La melken bli igjen i kasserollen
4 Lag sausen:
– Fin hakk løken, og
– Skjær purren i biter
– Smelt ½ av smøret (3 ss) i en middels varm panne
– Tilsett løken, og
– La den surre litt
– Tilsetter purren, og
– La alt surre til det er blitt blankt og mykt
– Sil melken som fisken er blitt kokt i og
– Tilsett den til løken, kok opp
– Ha 1 dl kald melk i en bolle,
– Visp inn hvetemelet (så det blir helt glatt)
– Hell den kalde melk- og melblandingen, inn i den varme melk- og løkblandingen
NB! Tynn stråle mens du visper
– Kok opp under omrøring,
– Slå ned varmen og
– La sausen småkoke i ca. 5 min.
– Smak til med salt og pepper
– Tilsett persille og sitronskall
5 Montering:
– Hell omtrent ½ av sausen i ei ildfast form
– Legg i fisken (hel eller i biter),
– Strø eventuelt over erter og reker
– Hell over den andre ½ av sausen
– Fordel potetmosen forsiktig over,
– Lag gjerne mønster med en gaffel på toppen
– Smelt resten av smøret, og
– Skvett det over toppen av mosen
6 Stekes i ca. 25- 30 minutter eller
– Til den bobler og er blitt gylden brun
Fiskepai Ingredienser: Potetmosen: 1 ½ kg Poteter (i biter) 2 ss Smør 2 dl Crème fraîche 1 – 2 dl Melk (varm) Salt og pepper Fyllet: 7 ½ dl Melk 3 • Nellikspiker 1 • Lauvbærblad 600 g • Seifillet 6 ss • Smør 1 • Løk (finhakket) 1/2 • Purre (skivet) 4 ss • Hvetemel 1 ss • Persille (finhakket) 1 • Sitron (skall- finraspet) 50 g • Erter (valgfritt) 100 g • Reker (valgfritt) • Salt og pepper