Jeg bare elsker varme supper på kalde vinterdager. Noe av det beste jeg vet er Gul ertesuppe kokt på en svineknoke. Enten med nybakt brød til eller med pannekaker og bacon. Kan det egentlig bli bedre? “Gidder du det, det tar jo evigheter?”, er ofte innvendingen jeg hører. Ja, selvfølgelig gjør det det, for det er jo så godt. Det tar lang tid men det er ikke mye arbeid – for det meste koking og da kan jeg jo gjøre noe annet.

Ingredienser:
1 kg | Erter |
1 | Svineknoke (1 – 1½ kg) |
2 | Løk |
3 | Gulerøtter |
1 stilk | Stangselleri |
Salt |
Slik gjør du:
Start dagen før, med å legge ertene i vann (la dem ligge minst 8 timer) |
Skyll ertene godt, ha de i en stor kasserolle, fyll godt opp med vann |
Kok opp, og tøm av vannet |
Skyll ertene godt, ha de i en stor kasserolle, fyll opp med vann (Vannet bør bør stå 4-5 cm over ertene) |
Hakk eller kjør grønnsakene i en matmølle |
Ha grønnsaker og svineknoken i vannet sammen med ertene |
La det småkoke i 2-4 timer (Fyll på mer vann, hvis det blir lite) |
Ta ut svineknoken og la den avkjøle |
Rens svineknoken for skinn, fett og bein, resten deles smått og tilsettes ertesuppa. |
Smak på suppa og tilsett salt hvis det trengs |
Server med brød og smør eller med pannekaker og bacon |
Tips! Lage en stor porsjon og legge restene i fryseren, så har du middag flere dager!