Dette er min mormors oppskrift på Havrerundstykker. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor hun kalte dem rundstykker, for de trykkes ut akkurat som scones. Men, rundstykker het de. Det er mye gjær i denne oppskriften, slik som i mange gamle oppskrifter. Men rundstykkene blir fine , og smaker skikkelig godt.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca 30 | 2 ½ time | Middels |
Ingredienser:
8 dl | Havregryn |
1 l | Melk |
100 g | Smør |
1 ½ pk | Gjær (75 g) |
1 ts | Salt |
1½ -2 l | Hvetemel |

Slik gjør du:
1 Ha Havregryn og melk i en kasserolle, og – La den stå i 30-60 min. så havregrynene får svelle, – Varm opp til 37 grader |
2 Løs opp gjæren i litt av havregrynsblandingen, – Smelt smøret |
3 Ha havregrynsblandinger og smør i en bakebolle, – Tilsett det meste av hvetemelet, – Et deigen smidig til den slipper bollekanten – Dryss over litt mel, – Legg over en bakeduk, og – La den heve i ca 45- 60 min. min. Til dobbel størrelse |
4 Sett ovnen på 225 grader – Legg bakepapir på stekeplater |
5 Hell deigen ut på et bakebord, – Elt eventuelt inn (litt av) resten av melet – Kjevle deigen ut til ca. 1 cm tykk leiv, – Stikk ut runde kaker ca 10 cm i diameter, – Prikk dem med en gaffel, og – Legg dem på stekeplatene, – Dekk til og – Etterhev i ca. 30 min. |
6 Pensle med melk, og – Stekes i ca. 10 min. midt i ovnen |
7 Avkjøles på rist |
