Lutefisk

Vi spiser lutefisken sammen med kokte poteter, bacon og ertestuing. Her er den oppskriften vi bruker.

Lutefisk Ingredienser: 5 kg Lutefisk 5 ss Salt 1 ss Pepper 750 g - 1kg Bacon (i terninger) 1.5 – 2 kg Poteter Ertestuing 1 kg Erter (grønne, tørkete) 2 l Vann 1 ss Hvetemel 2 dl Fløte 200 g Smør 1 ss Salt 1 ts Pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
82- 2 ½ timeEnkel

Ingredienser:

5 kgLutefisk
5 ssSalt
1 ssPepper
750 g – 1kgBacon (i terninger)
1.5 – 2 kgPoteter

Ertestuing:

1 kgErter (grønne, tørkete)
2 lVann
1 ssHvetemel
2 dlFløte
200 gSmør
1 ssSalt
1 tsPepper

Slik gjør du:

1 Legg ertene i vann over natten
2 Forbered fisken:
– Del fileten opp i passe stykker (200 – 300 g)
Avpass stykkene etter hvor glad gjestene er lutefisk
Men ikke lag de for små
– Legg stykkene i en langpanne, og
– Dryss over salt 30 min. før den skal i ovnen.
Beregn ca. 1 ss salt per kg fisk
– Kvern over pepper og
3 Lag ertestuingen:
– Hell av vannet på ertene, og
– Skyll godt
– Ha ertene i en kasserolle, og
– Fyll opp med vann
– Kok opp,
– Hell av vannet,
– Ha ertene tilbake i kasserollen, og
– Fyll opp med vann til ca
– 5 cm over ertene
– Kok opp
– Kok i ca 1 time til ertene er møre
– Hell av eventuelt vannrester
– Rør inn hvetemel, fløte og smør
– La det små koke i ca 5 min.
– Smak til med salt og pepper
4 Skrell potetene, og
– Kok dem møre
5 Renn av noe av vannet på fisken
Det skal være litt vann i pannen men ikke for mye
– Dekk fisken med aluminiumsfolie
Men ta hull på folien på hjørnene så dampen slipper ut
– Steks på 200 grader
Til den flaker seg
(20- 35 min alt etter tykkelsen på fisken)
5 Stek baconet sprøtt sammen med litt smør
6 Server gjerne sammen med sennep eller sirup

Lutefisk Ingredienser: 5 kg Lutefisk 5 ss Salt 1 ss Pepper 750 g - 1kg Bacon (i terninger) 1.5 – 2 kg Poteter Ertestuing 1 kg Erter (grønne, tørkete) 2 l Vann 1 ss Hvetemel 2 dl Fløte 200 g Smør 1 ss Salt 1 ts Pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble