Morton, Kate, «Den glemte hagen»

Nå har jeg endelig lest «Den glemte hagen» av Kate Morton, som er utgitt på Schisted forlag i 2011. Boka har nesten 600 sider, men det gikk i en fei. Det må jo bety at boka er både velskrevet, lett lest og fengende. Boka begynner i London, 1913. Ei navnløs lita jente, som benevnes den lille piken, sitter gjemt (på en båt) og venter på noen, som mest sannsynlig ikke kommer.   «Det var mørkt der hun satt sammenkrøpet, men den lille piken gjorde som hun var blitt bedt om. Damen hadde sagt hun skulle vente. Det var ikke trygt endå, og de måtte være stille som mus. Det var enn lek, akkurat som gjemsel. … Hun skulle ikke fortelle noe hva hun het. Det var en lek de lekte, hun og damen». Vi følger den Lille piken til Australia, hvor hun blir funnet på kaia, sittende på kofferten sin.  Hvem er hun? Det er et mysterium.

Nå har jeg endelig lest «Den glemte hagen» av Kate Morton, som er utgitt på Schisted forlag i 2011. Boka har nesten 600, men det gikk i en fei. Det må jo bety at boka er både velskrevet, lett lest og fengende. Boka begynner i London, 1913. Ei navnløs lita jente, som benevnes den lille piken, sitter gjemt (på en båt) og venter på noen, som mest sannsynlig ikke kommer. «Det var mørkt der hun satt sammenkrøpet, men den lille piken gjorde som hun var blitt bedt om. Damen hadde sagt hun skulle vente. Det var ikke trygt endå, og de måtte være stille som mus. Det var enn lek, akkurat som gjemsel. … Hun skulle ikke fortelle noe hva hun het. Det var en lek de lekte, hun og damen». Vi følger den Lille piken til Australia, hvor hun blir funnet på kaia, sittende på kofferten sin. Hvem er hun? Det er et mysterium.
Kate Morton (2011), Den glemte hagen, Schisted forlag og sjokoladekake etter oppskrift fra Baker Brun samt kaffe

Hovedpersonen i boka, eller rettere sagt den personen vi følger er Casandra. Ulykkelige, sørgende, ensomme Cassandra. Når vi møter henne ligger bestemoren, Nell, på det siste på sykehuset. En hemmelighet antydes. «Cassandra kremtet. Det er noe jeg hadde tenkt å spørre dere om. Hun hevet stemmen litt, og hun fikk dem nesten interessert. Det gjelde Nell. Noe hun sa på sykehuset, … Pylilis og Dot snudde seg … Noe om Nell? Spurte Phyllis. Cassandra nikket. På sykehuset, mot slutten snakket hun om en kvinne. Hun kalte henne forfatterinnen. Det virket som hun trodde de var om bord i en båt». Etter bestemorens, død, begynner Cassandra å nøste opp denne (familie-)hemmeligheten.

Jeg liker Kate Morten som forfatter – synes hun skriver bra. Når det er sagt, er denne boka kanskje litt for rotete etter min smak. I boka hopper vi fra tidsperiode til tidsperiode, fra generasjon til generasjon, fra land til land, fra sted til sted. Historiene til Cassandra og Nell går litt om hverandre – men de er ikke helt sammenfallende, hvis du forstår hva jeg mener. Boka er godt skrevet og spennende nok, selv om vi som lesere ikke får noen store overraskelser.  Et stort høydepunkt i boka er er gjengivelsen av eventyr skrevet av  Eliza Makepeace. Siden jeg har begynt med terningkast, gir jeg denne terningkast: 4 (+)

For oppskrift på sjokoladekaken, TRYKK HER

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Kate Morton
  • Tittel: «Den glemte hagen»
  • Sjanger: Historisk fiksjon, (chick litt.)
  • Sider: 591
  • Forlag: Schibsted
  • Utgitt: 2011
  • Lånt på Moholt bibliotek