I dag har jeg bakt Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” (s.89), og den ble skikkelig vellykket. Det er alltid hyggelig å bake, men spesielt hyggelig er det når kaken både ser fin ut og den smaker godt!

I oppskriften til Baker Brun er det ikke oppgitt hvor mye bakepulver man skal bruke til kaken. Først trodde jeg at den kanskje skulle bakes uten bakepulver. Ved nøyere gjennomlesning, så ser jeg av fremgangsmåten at bakepulver skal i. Vanligvis bruker man vel en eller to teskjeer i en formkake, så da tenkte jeg at jeg skulle prøve med en og en halv teskje bakepulver. Det ser ut til å ha fungert bra, så jeg skriver det inn i oppskriften. Det er også litt rart at det skal 3,6 dl hvetemel i røra. Siden dl-målet mitt bare gjengir hele og halve desiliter, brukte jeg 3 og en halv desiliter hvetemel og 1 ss i denne oppskriften. Jeg kunne selvfølgelig ha regnet om til gram, men for å være helt ærlig tror jeg det er en skrivefeil, og at det egentlig skal være 3 og en halv desiliter i oppskriften. Dette har jeg jeg ikke rettet på, jeg tror den fungerer bra uansett om du bruker 3,5 dl eller 3,6 dl. Resultatet ble uansett så bra at jeg kan ikke dy meg, og gjengir den her, så du også kan bake den (jeg har fått tillatelse fra Baker Brun til å gjengi den). Den er skikkelig god!

Sitronformkake etter oppskrift fra Baker Brun:
Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
1 kake | 909 min. | Enkel |
Ingredienser:
2 dl | Sukker |
180 g | Smør |
3 | Egg |
3,6 dl | Hvetemel |
1½ ts | Bakepulver |
1 ts | Vaniljesukker |
1 | Sitron (revet skall) |
Sitronsaft ( ca. ½ dl ) |

Slik gjør du:
1 Sett Stekeovnen på 180 grader, og smør ei brødform |
2 Rør smør og sukker lyst og luftig |
3 Tilsett ett og ett egg, og Rør det godt inn før du tilsetter neste |
4 Sikt inn de tørre ingrediensene: – Hvetemel – Bakepulver – Vaniljesukker |
5 Bland sammen til det blir en jevn masse |
6 Rør inn sitronsaft og – skall |
7 Helles i brødformen, og stekes i 45-50 minutter |
8 Avkjøl og dekorer med melisglasur , og revet sitronskall eller kakestrø på toppen |

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun
