Sitronmarengskake

Sitronmarengskake må være den ultimate kaken – søt kakebunn med sitronsmak, syrlig sitronkrem, søt og klassen marengs, toppet med karamelliserte sitroner. Kan det bli stort bedre?

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
8-123 timermiddels
Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser

Sitronkrem:

200 gSukker
3Sitroner (skall)
150 gSitronsaft (ca 1 ½ dl)
3Egg store
1 ssMaisenna

Kakebunnen:

85 gSukker
50 gVann (½ dl)
300 gSmør (mykt)
200 gSukker
75 gSukker (lyst brunt)
300 gHvetemel
4 tsBakepulver
5Egg (romtempererte)
25 gMaisenna
4Sitroner (skall)

Karamelliserte sitronskiver:

1Sitron (skivet)
350 gVann (3 ½ dl)
175 gSukker

Italiensk marengs:

250 gSukker
150 gVann (1 ¾ dl)
5Eggehviter
½ tsEddik

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 180 grader og
– Legg bakepapir i en langpanne
Eller tre 20 cm springformer
2 Lag sirup til kakebunnen:
– Ha 85 gram sukker i en kasserolle, og
– Smelt det til det blir lysebrunt og fint
– Tilsett ½ dl vann – Rør sammen
Blandingen stivner hvis vannet er kaldt,
Men sett det tilbake på varmen i 1 min så blir det flytende
– Ta av varmen, og
– Sett til det side
3 Lag sitronkremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Visp godt
– Kok opp på middelsvarme, mens du rører
Det vil se ut som det splitter seg til å begynne med,
men bare fortsett å vispe
– Hell kremen over på et fat
– Legg over plastikk
– Avkjøles
3 Lag kakebunnen:
– Pisk smør og sukker lyst og luftig
– Pisk inn 1 ss hvetemel
– Pisk inn eggene,
Ett om gangen, og
pisk godt imellom hvert egg
– Pisk inn den nå avkjølte sirupen
– Vend inn de øvrige ingrediensene, og
– Hell røra i langpannen
Jevn ut toppen, bruk gjerne en fuktig skje
4 Stekes i ovnen ca 12-15 min
Bruker du runde former stek i 20-25 min.
5 Avkjøles på rist
6 Lag de karamelliserte sitronene
– Del sitronen i 5 mm tykke skiver
Skjær gjerne av det hvite
– Ha 3 ½ dl vann og 175 g sukker i en kasserolle
– Kok opp
– Tilsett sitronskivene
– La det småkoke i 20-25 min,
Til væsken har fordampet og sitronskivene er karamellisert
– Ta ut sitronskivene og
– Legg dem på et bakepapir/silionmatte for å stivne
7 Montering:
– Skjær ut sirkler av kakebunnen
– Legg en sirkel kakebunn på et kakefat
– Smør en tredel av sitronkremen over –
Legg en ny kakebunn over
– Smør en tredel av sitronkremen over
– Legg en ny kakebunn over
– Smør en tredel av sitronkremen over –
Legg den siste kakebunnen over
– La kaken stå for å sette seg litt, mens du lager den italienske marengsen
8 Ha 300 g sukker og 175 g vann i en kasserolle
– Kok opp, og
– La det koke til 115 grader

I mens:
– Ha eddik og eggehvitene i en helt ren bolle, og
– Pisk eggehvitene til myke topper
– Slå mikseren på høy hastighet, og
– Hell sirupen i eggehvitene 
Tynn stråle, men full hastighet
Marengsen vil bli tykkere, og blankere etter ca 10 min.
– Fortsett å piske til den er litt varm fremdeles
9 Ha marengsen i en sprøytepose
Mens den fremdeles er litt varm
– Sprøyt sidene i et pent mønster J
eg sprøyter i striper opp
– Pynt med marengstopper på toppen av kaka, og
– Brenn av marengsen med en brenner og
– Pynt med de karamelliserte sitronene

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble