Skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun

I dag baker jeg skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side40-45).  Det blir skikkelig spennende, for det er ikke noen tradisjon for skillingsboller i Trondheim. I alle fall , ikke det jeg vet. Selvfølgelig har jeg spist skillingsboller. Sist gang jeg gjorde det var faktisk hos baker Brun på bryggen i Bergen. I følge Baker Brun kom Skillingsbollene til Norge, sammen med Hanseatene på midten av 1300-tallet. Bollene ble hetende skillingsboller fordi de kostet 1 shilling (ca. 3 øre).

Skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
Ca. 20 3 timer Enkel

Ingredienser:

6 dl Melk
150 g Smør
1 pk Gjær
1 kg Hvetemel
1½ dl Sukker
1 Egg
Smør (smeltet), sukker og kanel
Skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg

Slik gjør du:

1 Smelt smør i en kasserolle
– Ha i 1½ dl melk
– Ha det over i en bakstebolle
– Ha i gjær, og rør den ut
2 Tilsett resten av melken, og
– Tilsett mel og sukker
3 Elt deigen 3-4 minutter
– Tilsett eventuelt mer mel,
Deigen skal slippe bollen
4. Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 30-40 min. ‘
(til dobbel størrelse)
5 Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Hell deigen ut på bordet
– Kjevle deigen ut til et rektangel
Ca. A3 størrelse
– Pensle med smeltet smør
– Strø over sukker og kanel
Pass på at ca. 2cm øverst er bar
– Rull sammen til en pølse, og
– Skjær gode stykker,
Ca. 3 cm
6 Legg bollene på bakepapirkledd stekeplate, og
– Sett dem til etterheving i ca. 45 min
7 Sett ovnen på 225 grader
8  Pensle med egg, og strø litt sukker på toppen
– Stek i ca. 8-10 minutter
Skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg
9 Avkjøles på rist
Skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser 6 dl Melk 150 g Smør 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 1½ dl Sukker 1 Egg

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

2 kommentarer Legg til din

  1. Agnethe sier:

    Trenger kitt hjelp til og forstå oppskrift
    Skal melken 1 1/2 dl i smøret og bli lunken IG testen av melken kald?

    Likt av 1 person

    1. heidisboble sier:

      Hei! Resten av melken kan godt være kald – da trenger den lengre hevetid enn om melken er lunken. Når deigen får stå lengre å heve – utvikler smaken seg bedre – så hvis du har god tid, anbefaler jeg å la resten av melken være kald.
      Lykke til!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s