I dag baker jeg skillingsboller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side40-45). Det blir skikkelig spennende, for det er ikke noen tradisjon for skillingsboller i Trondheim. I alle fall , ikke det jeg vet. Selvfølgelig har jeg spist skillingsboller. Sist gang jeg gjorde det var faktisk hos baker Brun på bryggen i Bergen. I følge Baker Brun kom Skillingsbollene til Norge, sammen med Hanseatene på midten av 1300-tallet. Bollene ble hetende skillingsboller fordi de kostet 1 shilling (ca. 3 øre).

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca. 20 | 3 timer | Enkel |
Ingredienser:
6 dl | Melk |
150 g | Smør |
1 pk | Gjær |
1 kg | Hvetemel |
1½ dl | Sukker |
1 | Egg |
Smør (smeltet), sukker og kanel |

Slik gjør du:
1 Smelt smør i en kasserolle – Ha i 1½ dl melk – Ha det over i en bakstebolle – Ha i gjær, og rør den ut |
2 Tilsett resten av melken, og – Tilsett mel og sukker |
3 Elt deigen 3-4 minutter – Tilsett eventuelt mer mel, Deigen skal slippe bollen |
4. Hev deigen under plast, På et lunt sted i ca. 30-40 min. ‘ (til dobbel størrelse) |
5 Legg bakepapir på 2 stekeplater – Hell deigen ut på bordet – Kjevle deigen ut til et rektangel Ca. A3 størrelse – Pensle med smeltet smør – Strø over sukker og kanel Pass på at ca. 2cm øverst er bar – Rull sammen til en pølse, og – Skjær gode stykker, Ca. 3 cm |
6 Legg bollene på bakepapirkledd stekeplate, og – Sett dem til etterheving i ca. 45 min |
7 Sett ovnen på 225 grader |
8 Pensle med egg, og strø litt sukker på toppen – Stek i ca. 8-10 minutter |

9 Avkjøles på rist |

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” (med tillatelse fra Baker Brun)
Trenger kitt hjelp til og forstå oppskrift
Skal melken 1 1/2 dl i smøret og bli lunken IG testen av melken kald?
LikeLiked by 1 person
Hei! Resten av melken kan godt være kald – da trenger den lengre hevetid enn om melken er lunken. Når deigen får stå lengre å heve – utvikler smaken seg bedre – så hvis du har god tid, anbefaler jeg å la resten av melken være kald.
Lykke til!
LikeLike