Spelt Focaccia (oppskrift fra Kungsörnen)

Ofte er det oppskrifter med når man kjøper matvarer, kjøkkenredskaper mm. Jeg lager dem aldri. Ja, jeg mener aldri. Jeg tror jeg aldri har brukt en av oppskriftene som er trykt på en matvare, slik som melposer, sjokoladepllater mmm. Derfor tenkte jeg at nå skal jeg ta vare på noen av disse og prøve dem ut. Forventningen til oppskriftene er høye, siden de er trykt på varer, og dermed massedistribuert må de jo være skikkelig utprøvde og flotte oppskrifer. “Så hvorfor ikke prøve dem ut? Tenkte jeg, “bare for å se hvor fornøyd jeg er med dem”.

Som sagt, så gjort, og den første oppskriften som prøves ut er Dinkelfocaccia (eller Speltfocaccia som vi ville ha sagt i Norge). Oppskriften stammer fra baksiden av Dinkelmelpakken (Siktat Dinkelmjöl) fra Kungsörnen. For mer infomasjon om Siktat Dinkelmjøl fra Kungsörnen – trykk HER).

Speltfocaccia er godt som tilbehør tilmiddagsretter slik som supper, gryteretter, pastaretter mm.

Hedisboble tester oppskrifter: Spelt Focaccia – Dinelfocaccia etter oppskrift fra Kungsørnen Ingredienser: 25 g Gjær (½ pk) 6 ½ dl Vann 1 ss Olje 1 kg Spelt mel 2 ts Salt Topping (valgfritt): 2 ss Olivenolje Rosmarin Hvitløk Oliven 1 Mozzarella Flaksalt https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca 20 biter2 ½ timeEnkel

Ingredienser:

25 gGjær (½ pk)
6 ½ dlVann
1 ssOlje
1 kgSpelt mel
2 tsSalt

I originaloppskriften fra Kungsörne er det oppgitt 6 ½ dl mel. Det gav en litt for fast og tørr konsistens etter min mening. Bruk heller 5½ dl – 6 mel i denne oppskriften, så deigen ikke blir så fast, og bruk litt mel på fingrene hvis deigen er for klissete når du fordeler den ut i langpannen.

Topping (valgfritt):

2 ssOlivenolje
 Rosmarin
 Hvitløk
 Oliven
1Mozzarella
 Flaksalt

I originaloppskriften fra Kungsörnen er focaccian toppet med olje, rosmarin og flaksalt. Jeg la til mozzarella, oliven og hvitløk for det synes jeg er god topping, og fordi jeg ville ha litt valgmuligheter for gjestene mine, som skulle være med å spise focaccian.

Hedisboble tester oppskrifter: Spelt Focaccia – Dinelfocaccia etter oppskrift fra Kungsørnen Ingredienser: 25 g Gjær (½ pk) 6 ½ dl Vann 1 ss Olje 1 kg Spelt mel 2 ts Salt Topping (valgfritt): 2 ss Olivenolje Rosmarin Hvitløk Oliven 1 Mozzarella Flaksalt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Bland ut gjæra i vannet
– Tilsett olje, mel og salt
– Et deigen godt Ca 7-10 min.
2 Dekk deigen med en bakeduk, og
– La den heve i ca 1 time
Til dobbel størrelse
3 Legg bakepapir i en langpanne
– Hell deigen i bakepapiret, og
– Trykk deigen jevnt utover i langpannen
– Dekk deigen med en bakeduk og
– La den etterheve i ca 30 min. –
Slå ovnen på 225 grader
4 Pensle deigen med olivenolje, og
– Legg på den foreslåtte toppingen eller den du selv liker best
– Strø over flaksalt
5 Stekes midt i ovnen på 225 grader i 20 min
6 Avkjøles på rist
NB! ikke under bakeduk

Vurdering av oppskriften på Kungsörnens Spelt Focaccia:

Kriterium:Vurdering:
Vanskelighetsgrad Focacciaen var enkel å lage
Instruksjonene Oppskriften var enkel og grei og følge. Ingen uklarheter eller usikkerhet om fremgangsmåte
Forholdet mellom bildet og resultatetBildet på melpakken så litt bedre ut enn mitt ferdige resultat, men det kan skyldes at de har bedre bakere og fotografer
Det ferdige resultatet Det ble en helt grei focaccia både utseendemessig og å smak. Det var ikke den store smaksopplevelsen, og jeg er glad for at jeg la på mer topping enn hva oppskriften tilsa
Wow faktorIngen wowfaktor verken i smak eller utseende
Endringer
(jeg gjorde)
Jeg bakte focacciaen to ganger, og gang nummer to reduserte jeg melmengden med 1 dl, og la til hvitløk, mozarella og oliven som ekstra topping Det gav et litt bedre resultat
Helhetsinntrykk /opplevelse Focacciaen var noe tørr, og litt kjedelig på smak. Gjestene som den ble servert til, gikk bare for et stykke, og flere spiste bare litt av focacciaen. Alt i alt en helt ok forcaccia, men ingen “høydare”. Jeg kommer nok ikke til å bake denne igjen

Jeg gir Kungsörnens Speltfocaccia 5 ut av 10 mulige bobler( altså 5/10).