Stikkelsbærsaft smaker av stikkelsbær, og alle de gode sommerminnene kommer tilbake når man drikke den.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca. 1 ½ liter | Enkel |
Ingredienser:
1 kg | Stikkelsbær (godt modne) |
1- 2 dl | Vann |
200- 400 g | Sukker (pr. liter saft) |
1 krm | Natriumbensoat (pr. liter saft – Valgfritt) |
Tips! I mormors oppskrift står det Natriumbensoat, men jeg bruker ofte sitronsyre i stedefor – og det fungerer fint.
Tips! Hvis du skal oppbevare saften på flasker, må flaskene vaskes godt og enten kokes eller settes i stekeovnen på 100 grader i minst 10 min.

Slik gjør du:
1 Skyll stikkelsbærene godt |
2 Ha dem i en kasserolle, og – Hell over vannet Bruk bare 1 dl vann hvis bærene er svært saftige |
3 Kok sakte opp La bærene stå å trekke til de er blitt helt bleke og blanke Bærene bør helst ikke koke for mye i stykker for da blir saften gromsete |
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller Gjennom melsikten |
5 Vask kasserollen, – Mål opp saften, og – Hell den tilbake i kasserollen |
6 Tilsett sukkeret, – La saften koke opp, og – Fjern eventuelt skum – Smak til med mer sukker hvis nødvendig |
7 Hvis du skal oppbevare saften på flasker: – Vask flaskene godt, og – Sett dem i stekeovnen på 100 grader i mint 10 min. – Rør ut Natriumbensoat (sitronsyre) i litt av saften, og – Ha det i kasserollen – Fyll den varme saften på de rene, varme flasker og – Lukk dem med en gang |
7 A Hvis du skal fryse saften: – Avkjøl saften – Fyll saften i frysebeger – Legg den i fryseren |
7 B Eller drikk saften med en gang |