Stikkelsbærsaft

Stikkelsbærsaft smaker av stikkelsbær, og alle de gode sommerminnene kommer tilbake når man drikke den.

Stikkelsbærsaft Ingredienser: 1 kg Stikkelsbær (godt modne) 1- 2 dl Vann 200- 400 g Sukker (pr. liter saft) 1 krm Natriumbensoat (pr. liter saft - Valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca. 1 ½ liter Enkel

Ingredienser:

1 kgStikkelsbær (godt modne)
1- 2 dlVann
200- 400 gSukker (pr. liter saft)
1 krmNatriumbensoat (pr. liter saft – Valgfritt)

Tips! I mormors oppskrift står det Natriumbensoat, men jeg bruker ofte sitronsyre i stedefor – og det fungerer fint.

Tips! Hvis du skal oppbevare saften på flasker, må flaskene vaskes godt og enten kokes eller settes i stekeovnen på 100 grader i minst 10 min.

Stikkelsbær - gooseberries Trondheim Trøndelag Norway https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Skyll stikkelsbærene godt
2 Ha dem i en kasserolle, og
– Hell over vannet
Bruk bare 1 dl vann hvis bærene er svært saftige
3 Kok sakte opp La bærene stå å trekke til de er blitt helt bleke og blanke
Bærene bør helst ikke koke for mye i stykker for da blir saften gromsete
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller
Gjennom melsikten
5 Vask kasserollen,
– Mål opp saften, og
– Hell den tilbake i kasserollen
6 Tilsett sukkeret,
– La saften koke opp, og
– Fjern eventuelt skum
– Smak til med mer sukker hvis nødvendig
7 Hvis du skal oppbevare saften på flasker:
– Vask flaskene godt, og
– Sett dem i stekeovnen på 100 grader i mint 10 min.  
– Rør ut Natriumbensoat (sitronsyre) i litt av saften, og
– Ha det i kasserollen
– Fyll den varme saften på de rene, varme flasker og
– Lukk dem med en gang
7 A Hvis du skal fryse saften:
– Avkjøl saften
– Fyll saften i frysebeger
– Legg den i fryseren
7 B Eller drikk saften med en gang