Min venninne Ruth, lager de beste eritreiske kyllinggrytene jeg vet om. Denne kaller hun rød saus med kylling og egg. Både oppskriften og fremgangsmåtene som er beskrevet her er hennes. Her er fremgangsmåten både for å koke sausen i på vanlig måte i en kasserolle og for å koke den i trykkkoker/crockpot (alternativ A). Det går litt raskere i trykkokeren/crockpotten, men begge metodene gir det samme gode resultatet.

Ingredienser:
1 kg | Kylling eller høne |
1 kg | Rødløk (finhakket) |
1 ½ | Sitron (i biter) |
2 – 2 ss | Olje (solsikke) |
3 ss | Berbere |
1-2 ss | Hvitløk (finhakket) |
1-2 ss | Ingefær (finhakket) |
½ dl | Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør |
2 ts | Kardemomme |
1 ss | Tomatpure |
1 boks | Tomater (hermetiske) |
1 ts | Pepper |
½ ts | Kardemomme |
? | Selleri (finhakket) |
? | Persille (fersk, finhakket) |
? 1 kvist | Rosmarin (fersk, finhakket) |
4-6 | Egg |
Tips! Berebere får du kjøpt i butikker som selger afrikanske varer, eller du kan lage en krydderblanding selv. Men hvis du får tak i berbere anbfaler jeg å bruke det.
Krydderblanding (Berbere):
2 ts | Spisskumen |
1 ts | Kardemomme |
½ ts | Allehånde |
1 ts | Bukkhornfrø (Nigella seeds) |
1 ts | Koriander |
1 ss | Nellik |
1 ts | Pepper |
3 -10 ts | Chilipulver |
½ ts | Ingefær |
1 ts | Hvitløkspulver |
1 ts | Salt |
½ ts | Kanel |
¼ ts | Gurkemeie |
2 ½ ss | Paprika |

Anbefalt Tilbehør:

Slik gjør du:
1 Hakk løken – Hakk hvitløk og ingefær – Hakk selleri, persille og rosmarin |
2 Ha olje (solsikke) i en stekepanne – Tilsett løken, og – La den surre til den er lys brun Middels varme 2 A ELLER i crockpot: Risprogram 14 min uten olje |
3 Fjern skinn og fett av kyllingen – Del den i mindre biter – Skyll den – Legg kyllingen i en bolle med vann, sitron biter og salt – La det stå i 30 min. – Skyll kyllingen godt og – Tørk den med husholdningspapir |
4 Tilsett berbere, ingefær, hvitløk, kryddersmøret og kardemomme til sausen – La det surre videre i 30-45 min. 4 A ELLER i crockpot: – Tilsett berbere, ingefær, hvitløk, kryddersmøret og kardemomme – Risprogram 8 min. |
5 Tilsett tomatpure, hermetiske tomater og 2 ss solsikkeolje. – Rør rundt og – La det koke videre i minst 30 – 45 min. 5 A ELLER hvis du bruker crockpot: Ha tomatpure, hermetiske tomater og 2 ss solsikkeolje i en kasserolle – La det små koke i ca. 8 min. For å fjerne syren – Tilsett tomaten til crokpotten, – Sett på risprogram på 8 min. – Rør rundt – Sett på risprogram på 10 min. – Gå over til å bruke braun/saute programmet – Legg på et vanlig lokk |
6 Kok eggene nesten harde Ca 8 min – Legg dem i kaldt vann – Skrelles |
7 Hvis du bruker kylling stek den bitte litt Det trenger du ikke hvis du bruker høns – Ha kyllingen i sausen – Tilsett ½ ts muskat og litt salt rør rundt – Tilsett 1 ts svart pepper og ½ ts kardemomme – La det koke videre Eller 7A – Fortsett med Braun/saute program med lokk for crockpot Rør av og til |
8 Når kyllingen er nesten ferdig tilsettes eggene – Lag små hull eller skjær litt i hviten – Rør rundt og – La det koke i 5 min. |
9 Serveres sammen med ris, himbasha eller injera (lefser) |
Forelsått tilbehør:
