Marmorkake – en smak av barndom

Det finnes noen smaker som sitter fast i minnene, som små tidsmaskiner man kan ta en bit av. For meg er marmorkake akkurat det. Jeg husker besøkene hos mormor og lukten av nystekt kake som fylte hele huset, kaffekoppene som klirret på kjøkkenbordet, og følelsen av å få en litt for tykk skive – og aldri, aldri si nei til mer kake.

Marmorkaken er liksom litt magisk. Det lyse og det mørke møtes i vakre striper, nesten som om kaken prøver å være både elegant og folkelig på samme tid. Og for et barn på 70- tallet var dette luksus. Sjokolade OG vanilje i én og samme kake – hallo, kan det bli bedre?

Det fine er at kaken har fått nytt liv i familien min. Oppskriften har jeg arvet fra svigermor Alida, som bakte den på akkurat den riktige måten, med den riktige lukten, smaken og mykheten som jeg husker fra barndommen. Litt som å få barndomsminnene servert på nytt – bare med en ekstra dose kjærlighet og kaffe.

Når jeg skjærer i marmorkaken i dag, er det som å reise tilbake: til et kjøkken med lyse gardiner, kaffekjelen som putrer, og latter rundt bordet. Og jeg innser at det egentlig er derfor jeg elsker denne kaken. Den er ikke bare god – den er et stykke historie.

Så tusen takk til svigermor Alida for oppskriften – og takk til marmorkaken for at den minner meg på hvor fint det er å kunne dele både smak og minner, på tvers av generasjoner.

Bestemor Alidas marmorkake 175 g Smør (romtemperert) 2½ dl Sukker 3 Egg 1½ dl Melk 4 dl Hvetemel 1½ ts Bakepulver 2 ss Kakaopulver 2 ts Vaniljesukker ca 2 ss Melk @heidisboble heidisboble.no

Alidas marmorkake

175 gSmør (romtemperert)
2½ dlSukker
3Egg
1½ dlMelk
4 dlHvetemel
1½ tsBakepulver
2 ssKakaopulver
2 tsVaniljesukker
ca 2 ssMelk

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på175 °C, og

  • Legg bakepapir i bunnen på en brødform 1½l
  • Smør sidene

2 Rør smør og sukker lyst og porøst

3 Tilsett eggene, ett om gangen

  • Rør godt mellom hvert egg

4 Sikt sammen hvetemel med bakepulver og l

  • Vend det inn i eggeblandingen vekselvis sammen med melk

5 Ta av ⅓ av røra og bland inn kakao, vaniljesukker og melk. Denne skal ha samme konsistens som den lyse røren

6 Legg ½ av den lyse røren i forma,

  • Glatt røren utover
  • Legg  i kakaorøren og
  • Den ssite ½ av den lyse røren øverst

7 Trekk en gaffel eller skje igjennom alle tre lagene med røre, fra den ene kortsiden av formen til den andre På den måten får kaken et marmorert utseende

8 Stek kaken på nederste rille i 45-50 minutter

  • Avkjøl på rist

Bestemor Alidas marmorkake
175 g	Smør (romtemperert)
2½ dl	Sukker
3	Egg
1½ dl	Melk
4 dl	Hvetemel
1½ ts	Bakepulver
2 ss	Kakaopulver
2 ts	Vaniljesukker
ca 2 ss	Melk

@heidisboble
heidisboble.no

Så tusen takk til svigermor Alida for oppskriften – og takk til marmorkaken for at den minner meg på hvor fint det er å kunne dele både smak og minner, på tvers av generasjoner.

Leave a comment