Bjerkeli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget

Denne uka har jeg lest «Lille Linerle» skrevet av Myriam Bjerkli og utgitt på Goliat Forlag i 2018. Det er ei bok som det er vanskelig å legge i fra seg, når man først begynner å lese. Og når man til slutt legger den fra seg, blir den med, en god stund, mens man holder på med andre gjøremål. Jeg må bare røpe med engang at jeg bare elsket boka. Jeg tror faktisk jeg har fått meg enda en ny yndlingsforfatter, nemlig: Myriam Bjerkli, som, i alle fall for meg, var en ukjent forfatter, inntil nå.

For to uker siden, fikk jeg til sendt en bokpakke med to bøker, fra forfatteren. Hun hadde tidligere spurt om jeg hadde lyst til å lese to av bøkene hennes. Jeg var litt i tvil først, så det gikk en stund før jeg svarte. Det er ikke det at jeg ikke liker psykologisk krim eller «domestic noi», for det gjør jeg. – Det er mer at jeg synes det er veldig skummelt. I tillegg var jeg litt engstelig for de forpliktelsene som eventuelt var knyttet til å si ja til en slik bokpakke. Men hun forsikret meg at det ikke var noen forpliktelser knyttet til å akseptere pakken. Så jeg takket ja takk, og det må jeg si etter å ha lest «Lille Linerle» at jeg er utrolig glad for at jeg gjorde det

Bjerkeli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget og Rosinboller
Bjerkli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget og rosinboller

I boka møter vi sju år gamle Mari og Moren hennes Sissel. I begynnelsen av boka er det høst og de bor i en hytte ved stranden. Mari er på stranden og leker. Sissel rydder mens hun venter på at kjæresten Petter skal komme på besøk. Mari liker ikke Petter, men lengter etter faren hun ikke har sett på mange år! Mens Petter og moren er på soverommet, ser Mari en båt komme roende mot stranden. Hun går ut for å undersøke nærmere, det er en mann i båten og hun tror det er den dypt etterlengtede faren, som endelig kommer på besøk. 

«Pappa, er det deg?

Stemmen skalv. Det siste ordet var knapt hørbart, ikke stort mer enn et lite håpefullt pust.»

Pappa grep hånden hennes, « – Kom nå Lille Linerle. Vi ror en tur med en gang. Så er vi tilbake før mamma våkner igjen»

Bjerkli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget (Side 21)

Uten å røpe for mye av handlingen, så er de selvfølgelig ikke tilbake før moren våkner! Isteden havner Mari i et øde og forlatt hus sammen med «Pappaen», mens Sissel leter i fortvilelse etter sin lille datter sammen med kjæresten Petter og naturlig nok sammen med politiet (spesielt politimannen Håkon).

… Han sto ved madrassen, i hånden holdt han en papirpose med en logo hun hadde sett mange ganger før. Posen var fra Esso. Mari reiste seg, hendene tok imot og åpnet posen uten å spørre hodet om lov, lukten av ferske boller fylte det lille kjellerrommet, og munnen hennes fyltes med vann, Tre boller for ti kroner.

Bjerkli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget (side 76)
Bjerkeli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget og Rosinboller
Bjerkli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget og rosinboller

Vi følger historiene både til Mari og Sissel, og vi lider sammen med begge to. –Jeg blir enkelte ganger utrolig irritert på Sissel, og synes hun er litt tafatt. Selv om mer selvstendighet og handlekraft fra Sissel sin side, nok ikke ville ha endret Mari sin historie vesentlig. Jeg synes Myriam Bjerkli skriver utrolig bra. Språket i boka flyter utrolig lett. Boka er lett å lese, og veldig spennende. Det er vanskelig å legge den i fra seg, når man først begynner å lese, for man blir så engasjert og vil gjerne vite hvordan dette går. Dette er ei bok som lett kunne ha havnet over mot det «groteske» (les: ekle), men den gjør merkelig nok ikke det. Språket og beskrivelsene er balanserte, og vi får (heldigvis) ikke noe mer enn hentydninger, og akkurat så mye som vi trenger for å forstå hva som egentlig foregår. Slutten er nok det aller beste med hele boka. Jeg var hele tiden nesten sikker på hvordan den ville slutte, og det var faktisk noen ganger jeg tenkte: Nei, detter stemmer ikke, for det er enda mange sider igjen. Så kom det en tvist, som bare gjorde boka enda bedre Da det bare var et femtitalls sider igjen trodde jeg også jeg visste hvordan dette ville gå, men det endret seg faktisk tre ganger på de siste tretti- førti sidene. Jeg må innrømme at slutten, den så jeg ikke komme! Den er fantastisk! Selv om boka er en kriminalroman, reiser den faktisk en rekke viktig spørsmål. Spørsmål som overgrep, manipulering, mishandling, tap, savn, arv, og mye mer. «Lille Linerle» skrevet av Myriam Bjerkli, er en fantastisk fortelling, som anbefales på det sterkest. Uten tvil terningkast: 6.

Bjerkeli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget og Rosinboller
Bjerkli, Myriam H. (2018) «Lille Linerle». Goliat Forlag, Krimforlaget og rosinboller

Generelle opplysninger:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s