Denne uka har jeg hørt på lydbøker. Eller rettere sagt jeg har hørt på Debutromanen til Dan Brown; «Digital Fortress», eller «Den digitale festningen» som den heter på norsk. Siden «alle» har lest «Da Vinci koden» («The Da Vinci Code»), – Ja, alle untatt meg! Jeg har sett filmen, som jeg egentlig syntes fikk for bra kritikker. Siden den gang har jeg hatt lyst til å lese boka, for som oftest, synes jeg at bøkene er mye bedre enn filmene. Så i disse Korona-tider fikk jeg låne den som lydbok, sammen med en noen andre av ei god venninne. Der så jeg at det var flere bøker av Dan Brown. Ved nærmere gjennomgang fant jeg også hans debutbok fra 1998 «Digital Fortress» blandt de lydbøkene jeg hadde lånt. Da klarte jeg (selvfølgelig) ikke å motstå fristelsen, og tenkte at her må jeg naturligvis begynne med begynnelsen.

I denne boka møter vi Sjefskryptograf Susan Fletcher som jobber ved NSA (National Security Agency. NSA er et hemmelig amerikansk institutt som overvåker all digital trafikk – ja, nettopp, i hele verden. For å hjelpe seg med overvåkningen bruker NSA gigantcomputeren TRANSLTR, som er i stand til å knekke absolutt alle tenkelige koder. TRANSLTR har en brutalt stor kapasitet og enorm datakraft. Den løser vanligvis alle krypterte beskjeder og mailer på få sekunder. Denne lørdagen har Susan som vanlig fri, og gleder seg til å tilbringe en hyggelig helg sammen med forloveden David Becker. Men han ringer, og avlyser helgen, i alle fall for noen timer. Han, som er professor og veldig god i språk, har fått et hemmelig oppdrag, og må reise vekk. Rett etter blir Susan innkalt på jobb – Det har skjedd noe umulig, ja, helt utenkelig og forferdelig: TRANSLTR har støtt på den ultimate koden, den som den ikke klarer løse! – Ikke nok med det, men løsningen til denne koden blir lagt ut for salg, og ikke til NSA! Fra her tar fortellingen av, Susan og David blir begge innviklet i en heseblesende jakt.
“But Susan’s thoughts were far removed from the political implications of Digital Fortress. She was still struggling to comprehend its existence. She’d spent her life breaking codes, firmly denying the existence of the ultimate code. Every code is breakable – the Bergofsky Principle! She felt like an atheist coming face to face with God.”
Brown, Dan (2004) «Digital Fortress», Macmillan Audio

Jeg er så glad for at jeg hørte på denne boka først. Det er et spennende, enkelt og ukomplisert plott, som det er lett å følge med på. Dan Brown påstår selv at han gjør mye research før han skriver bøkene sine. Jeg vet at en del av kritikken mot han er at det er mye feil og mangler i bøkene hans. Men for meg som leser av denne (tekno-) thrilleren, spiller det egentlig liten rolle. Jeg synes han skriver overbevisende om teknologien og kryptering, – ja, spesielt hvis jeg tar i betraktning at boka ble først publisert i 1998. Jeg tenker at det er mye bedre at han tar litt for lett på de tekniske detaljene, så boka blir lett å lese, plottet blir spennende og forståelig. Heller enn å kjede leseren med lange helt korrekte teknologiske og kryptiske beskrivelser. Hvis jeg skal komme med en ting som trekker boka og lytteopplevelsen ned, er det hovedpersonene, Susan og David. Som leser klarer jeg ikke helt å komme inn på protagonistene, bli kjent med dem eller forstå dem. De fremstår som litt for upersonlige etter min smak. Likevel er dette en godt skrevet, spennende, thriller om teknologi, med et spennende og tankevekkende plott:
“Who will guard the guards ? If we’re the guards of society, then who will watch us and make sure that we’re not dangerous?”
Brown, Dan (2004) «Digital Fortress», Macmillan Audio
Boka er absolutt er verdt å lese, eller høre på som jeg gjorde, selv 22 år etter den ble utgitt – terningkast: 4.
Generelle opplysninger:
- Forfatter: Dan Brown
- Tittel: «Digital Fortress»
- Norsk tittel: Den digitale festningen»
- Lest av: Paul Michael
- Sjanger: Mysterie, Thriller, Technothriller
- Sider: 12 timer (Unabridged)
- Forlag: Macmillan Audio
- Utgitt: 2004
- Tilegnet: Lånt av venninne
Flere bøker skrevet av Dan Brown:
Brown, Dan (1998, «Digital Fortress», Macmillan Audio (Norsk tittel: «Den digitale festning»)
Brown, Dan (2000), Engler og demoner, engelsk originaltittel: Angels and Demons
Brown, Dan (2001), Iskaldt bedrag, engelsk originaltittel: Deception Point
Brown, Dan(2003), Da Vinci-koden, engelsk originaltittel: The Da Vinci Code
Brown, Dan(2009), Det tapte symbol, engelsk originaltittel: The Lost Symbol
Brown, Dan (2013), Inferno, engelsk originaltittel: Inferno
Brown, Dan (2017), Opprinnelse, engelsk originatittel: Origin
