Det er ikke så vanskelig å lage Garganelli. Det du trenger er et garganellibrett eller noe lignende for å rulle pastaene på.

Når det gjelder melet, er det norske hvetemelet litt for grovt malt i forhold til det italienske. Det finnes spesialmel i butikkene som jeg anbefaler å bruke (Tipo 00) – men til nød, går det også med vanlig hvetemel. Jeg vet ikke om det virkelig hjelper, men har jeg ikke annet kjører jeg det i foodprosessoren først.
Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 – 5 | 20 + 30 min | Middels |
Ingredienser – pastadeig:
5 | Egg |
500 g | Mel |
Jeg vet at mange oppskrifter har både salt og olje i. I følge nonna Ursurla er det fy! Bare egg og mel og masse salt i kokevannet!.
Slik gjorde Ursula:
Min Italienske bestemor Ursula lagde en pyramide med en fordypning (vulkan) av melet rett på bakebordet og knakk eggene oppi fordypningen. Så brukte hun fingrene og knadde sammen deigen – først forsiktig med små bevegelser, så hardere. Når deigen var ferdig knadd la hun den under en bakeduk og lot den hvile. Så kjevlet hun den ut for hånd. Pastadeigen skulle kjevles så tynn av man kunne lese en avis, og da fortrinnsvis Corriere della Sera, igjennom den. Deretter laget hun den pasta typen vi skulle ha.
Slik gjør Heidi:
1 Ha melet i foodprocessoren |
2 Kjør på full guff i noen sekunder |
3 Tilsett eggene, og – Kjør til det danner seg en klump (4-5 sek.) – Hvis deigen er for tykk, tilsett litt 1 ts egg – Hvis deigen er for løs, tilsetter du 2 ts mel – Kjør i 2-3 sek til det danner seg en klump (gjenta, hvis nødvendig) |
4 Ta ut deigen, og – Kna den i 2-3 minutter til den er glatt og smidig (deigen skal være myk, smidig og tørr å ta på). |
5 Pakk deigen inn i plast, og – La hvile i på kjøkkenbenken i ca 30 min. |

2 . Pastadeigen lagt i plast – klar for å hvile
3. Ruller ut pastadeigen med maskin
6 Del deigen i 4 biter, 3 av bitene legges tilbake i plasten |
7 Rull ut pastaen: – Sett pastamaskinen på det videste (1) og kjør deigen i gjennom – Brett den i 2 og kjør pastaen igjennom (4 ganger) – Så stiller du inn maskinen på et smalere hakk for hver gang – Stopp når du synes den er tynn nok Når jeg bruker pastamaskinen (som går fra 1-9) stopper jeg på trinn 7 eller 8 |
8 Skjær den utrullete pastaen i kvadrater for eksempel ca 4 x4 cm |
9 Ta en rute og legg det på garganellibrettet – Rull garganellien slik du ser på bildene nedenfor: |
1 2 3 4 5 6
10 Legg de ferdigrullete garganelliene på et fat eller et brett etter hvert som du ruller Ikke dekk dem med plast, men gjerne en bakeduk hvis det er en stund til du skal koke dem |

11 Ha garganelliene i kokende, godt saltet vann (skal være like salt som Adriaterhavet) |
10 Ikke kok for lenge, de er ferdige når de skifter farge Jo tykkere pastaen er, jo lengre koketid |
11 Hell av vannet eller ta ut pastaen og – Ha pastaen i sausen |
12 Serveres umiddelbart |
Her finner du oppskrifter på pasta-sauser og -typer
