Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun

Dette er Baker Brun sin oppskrift på Grove brød med sirup (Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», side 20-21). Grovt brød med sirup lages i to omganger, en fordeig og en hoveddeig. Fordeigen skal bare stå i 20 minutter – så det er ikke spesielt mye arbeid med brødene, selv om det er en fordeig og en hoveddeig. Denne brødoppskriften gjør iallefall stor lykke hjemme hos meg – Det blir fem flotte brød, som er like gode i matpakken som til frokost eller til kvelds.

Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
5 brød 3 timer Middels
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Ingredienser:

Fordeig:

500 g Sammalt rug, grovt
100 g Sammalt rug, fint
100 g Siktet rugmel
35 g Salt
1,2 l Vann (romtemperert)

Hoveddeig:

1½ kg Hvetemel
1½ dl Sirup (mørk)
100 g Margarin
1 pk Gjær
  Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Slik gjør du:

1 Lag fordeigen:
– Bland mel, salt og vann i en bakebolle, og
– Rør til alt er blandet
– La det så i 20 minutter
2 Hoveddeigen:
– Bland hvetemel, sirup og margarin inn i fordeigen
– Smuldre i gjæren
– Elt deigen godt
– Dekk bakebollen, og
– La det heve til dobbel størrelse
Ca. 1 time
3 Ta deigen ut på lett melet bakebord, og
– Del i fem like store emner, og
– Form dem til brød
– Legg dem ved siden av hverandre i en smurt langpanne,
med en fingers mellomrom
– Pensle med smør mellom brødene, og
– Dekk brødene, og la dem heve til dobbel størrelse
Ca. 45 min.
4 Pensle brødene med vann, og
– Stek dem på nederste rille, på 200 grader i 30 minutter
– Senk temperaturen til 180 grader, og
– Stek videre i 20-30 minutter
– Avkjøles på rist
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Oppskriften er fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” , og er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s