J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury

Siden jeg visste at søvndagen, ville komme i dag, har jeg lest J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets» for sikkert ørtende gang. Denne gangen for å feire søvndagen, for jeg synes at boka passer ganske godt på denne dagen. Muligens fordi Hermione lager søvneliksir.

I’ve got it all worked out, I’ve filled these with a simple Sleeping Draught.  Simple but powerful.

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury – Hermione

Harry Potter– bøkene er egentlig min datter sine bøker, så første gangen jeg leste dem var sammen med henne. Det var skikkelig hyggelig å lese bøkene sammen.

Harry Potter and the Chamer of Secrets
J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury

«I’ll be in my bedroom, making no noise and pretending I’m not there

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury (side 11) – Harry Potter om Valentinsdagen

I begynnelsen på «The Chamber of Secrets», er familien Dursley enda mer ufyselig enn hva de bruker å være. Harrys venner har heller ikke skrevet til eller tatt kontakt med han i løpet av hele den lange sommeren. Harry er skikkelig deprimert, og lengter bare tilbake til Hogwarts.  – Dagen for skolestart kan liksom ikke komme tidlig nok. Men når Harry endelig kan begynne å pakke mottar han en advarsel: Hvis Harry returnere til skolen, vil en katastrofe inntreffe. Ved hjelp av Ron, George, Fred samt en flygende bil, kommer Harry seg til slutt til skolen og påbegynner sitt andre skoleår. Blir det fredfult? Nei, absolutt ikke, for i sitt andre år møter Harry på nye utfordringer, som for eksempel professor Gilderoy Lockhart, Moaning Myrtle på jentedoen, og forsvinningen til Rons søster Ginny. I tillegg er det et hemmelig kammer dypt under Hogwarts 

Selv om Harry Potter – bøkene er en barne-ungdomsbøker, må jeg bare innrømme at jeg virkelig liker dem. «The Chamber of Secrets», er ingen unntak i så måte. Jeg har, som sagt, nettopp lest den for sikkert ørtende gang, og er like betatt av boka som første gang jeg leste den. Nå er det kanskje noen som synes det er rart å lese samme bok flere ganger. Men her, er jeg litt som små unger, – jeg elsker å lese (gode) bøkene flere ganger. Jeg leser boka, så går det noen år, og så leser jeg dem på nytt. Det er egentlig ganske koselig, og jeg oppdager eller legger merke til nye ting hver gang jeg leser en bok. Når det gjelder J.K. Rowling synes jeg hun skriver bra, har spennende plott og gode karakteristikker. I tillegg liker jeg veldig godt at hun legger inn små budskap, som er utrolig «viktige» for barn og unge som leser bøkene hennes. Slik som når, for eksempel, – Albus Dumbledore sier til Harry Potter:

 «It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities»

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury – Albus Dumbledore til Harry Potter

I tillegg synes jeg Harry en flott karakter. Han er ensom, usikker, og vet ikke helt hvor han hører hjemme. Dette til tross for at “alle andre” synes å vite masse om han – mer enn han selv – og de har kanskje allerede definert han, plassert han og har store forventninger til han. Målgruppen for denne boka er barn og unge. Mange av leserne sliter nok også med å finne sin identitet og sin rolle. Jeg synes derfor det er flott med en hovedperson de kan identifisere seg med. En hovedperson som prøver å finne sin plass, sin rolle, sin identitet i en forvirrende verden med mange ulike og kanskje alt for store forventninger. Trekløveret Harry, Hermione og Ron, er jo bare helt topp. De er skikkelige motsetninger, som virkelig utfyller hverandre på en god måte. Dette er likevel, etter min mening, ikke den aller beste Harry Potter boka, så jeg gir den Terningkast: 5

Generelle opplysning er:

Harry Potter and the Chamer of Secrets
J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury