Kinsella, Sophie (2010) «Nå spøker du?», Gyldendal

Denne uka har jeg ledd meg skakk med «Nå spøker du?», av Sophie Kinsella. Jeg trengte noe lett og humoristisk, og fikk anbefalt Kinsella, og det er jeg så glad for.  Kinsella er en engelsk forfatter som kanskje er mest kjent for Shopaholic-serien. Den har jeg ikke lest (enda). Ja, jeg har ikke lest noe av Kinsella i det hele tatt, men jeg har hørt mye bra om hennes skrivestil og humor. Så vi får se hva som skjer i fremtiden, Men først om «Nå spøker du?».

Kinsella, Sophie (2010) «Nå spøker du», Gyldendal OG Pølsehorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 6-8 Pølser 32 skiver Hvitost Oppskrift på https://heidisboble.no/

Jeg lener meg tilbake, glaner opp i taket, og skrur helt av. Øyelokkene mine er i ferd med å gli igjen i det jeg hører stemmen nok en gang:

«Hvor er halskjedet mitt?»

Nå skvatt jeg skikkelig. Jeg snur hodet fra side til side – men jeg ser ikke noe nå heller. Hva er det som feiler meg?

«Lara»! hvisker mamma engstelig. «Går det greit med deg?»

Kinsella, Sophie (2010) «Nå spøker du?», Gyldendal (side 31)

Lara Lington er nok familiens dramaqueen, med en overdrevet mengde fantasi. Hun har sagt opp jobben sin og startet et headhunting firma sammen med en venninne. Kjæresten har slått opp med henne, hun har hatt et sammenbrudd, og akseptere ikke at det er slutt. Hun er intens, lite virkelighetsnær og nesten på randen til å være en “stoker”.  Når boka begynner er de på (vei til ) Grandtante Sadies (105) sin begravelse. Det er en trøstesløs begivenhet med nesten ingen deltakere, ingen sørgende, og ingen blomster.  Plutselig får Lara besøk av en ung versjon av grandtanten som trenger halsbåndet sitt. Hun kan ikke gravlegges nå, hun må ha halsbåndet. Hun har en pågående stemme som maser intens i Laras øre. Til slutt gir Lara opp og roper:

… Vent! roper jeg! Stans alle sammen! Dere må stanse bisettelsen! STANS BISETTELSEN! (side 38).

Kinsella, Sophie (2010) «Nå spøker du?», Gyldendal (side 38)

Bisettelsen stanses og en mordetterforskning igangsettes siden Lara lyver og sier at grandtanten ble myrdet. Dermed er Lara og grandtanten på en heseblesende, hysterisk morsom og høylytt jakt etter grandtantens halsbånd …

Kinsella, Sophie (2010) «Nå spøker du», Gyldendal OG Pølsehorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 6-8 Pølser 32 skiver Hvitost Oppskrift på https://heidisboble.no/

Det er lenge siden jeg har ledd så mye og så godt av en bok! Kinsella er lett og ledig i språket. Boka er så velskrevet at jeg faktisk ser scenene, spesielt de hvor grandtanten hopper opp og hyler, for meg. Jeg likte historien og humoren og Grandtanten var jo bare skjønn. Denne boka er absolutt verdt å lese og ender opp med et terningkast 6. Det er ikke ofte jeg gir en 6, men denne fortjener det så absolutt!

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Kinsella, Sophie
  • Tittel: «Nå spøker du?»,»
  • Originaltittel: «Twenties girl»
  • Oversatt av: Hilde Rød- Larsen
  • Sjanger: (Fantasy – overnaturlig), chick.lit., humor, romantikk
  • Sider: 450
  • Forlag: Gyldendal
  • Utgitt: 2010
  • Først utgitt: Bantam Press (2009)
  • Tilegnet: Moholt bibliotek
Kinsella, Sophie (2010) «Nå spøker du», Gyldendal OG Pølsehorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 6-8 Pølser 32 skiver Hvitost Oppskrift på https://heidisboble.no/