Kjølner, Lene Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke

Atter en gang har jeg lest bøker i feil rekkefølge. For en stund siden leste jeg «Ingen til bords» av Lene Lauritsen Kjølner, og falt pladask, både for privat detektiven Olivia Henriksen, og ikke minst for Lene Lauritsen Kjølner sin stil som forfatter. Hvis jeg ikke husker helt feil, gav jeg den boka terningkast 6 og det var den virkelig verdt. Derfor tenkte jeg at jeg kanskje skulle begynne med begynnelsen. Så i januar har jeg lest, og kost meg med den første boka om Olivia – «Høyt henger de».

Kjølner, Lena Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke og Bestemors wienerbrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 500 g Hvetemel ½ ts Kardemomme 30 g Sukker 3 dl Melk 1 Egg 2 pk Gjær 200 g Smør Sukker og Kanel

I boka møter vi Oliva før hun blir privatdetektiv. Selv beskriver hun sin situasjon slik:

48 år, arbeidsledig, og åpenbart avleggs ifølge samfunnet…..

… Jeg Olivia Henriksen, skilt og med to voksne sønner, var i en livsfase jeg hadde visse forbehold mot. …

…. Jeg var en energi som ikke ble brukt, jeg var en kraft som sakte svant hen i min egen følelse av utilstrekkelighet

Kjølner, Lena Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke (side 10)

For å få bukt med overskuddsenergi, brukte Olivia å gå turer – mange turer, og lange turer, sammen med sin elskede hund Dino. «Høyt henger de»., starter nettopp med at Olivia er på en slik tur. Hun observerer en grønn sykkel langt fra stien. Dette er den tredje dagen hun går forbi denne sykkelen! – Men det er Dino som oppdaget det først. Olivia etterpå – «Skoene hang med tuppen ned, og i løse luften. Det var en hel kropp» (side 14). Politiet blir varslet, og etterforsker saken, men Olivia klarer (selvfølgelig) ikke å dy seg, så hun etterforsker litt for seg selv.

Kjølner, Lena Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke og Bestemors wienerbrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 500 g Hvetemel ½ ts Kardemomme 30 g Sukker 3 dl Melk 1 Egg 2 pk Gjær 200 g Smør Sukker og Kanel

Heller ikke denne boka har de lange, makabre beskrivelsene av den myrdede. Det setter jeg utrolig stor pris på. – Beskrivelser som gjør at jeg som leser blir kvalm er noe av det verste jeg vet. Så heldigvis, det slipper vi her. Jeg synes at denne boka er utrolig velskrevet til å være en debutroman. Den har alle de ingrediensene som jeg ønsker meg av en krimbok; Et godt plott, den er spennende, gode ledetråder, en hyggelig hovedperson (som jeg faktisk liker), gode forviklinger, litt spirende kjærlighet (kanskje) og masse, masse humor og varme. Boka er altså velskrevet, varm og humoristisk. Hadde jeg lest denne først, hadde jeg sikkert gitt terningkast 6. Men denne boka når ikke helt opp på standarden til «Ingen til bords». Man kan vel heller ikke forvente at den vil holde samme standarden. For dette er jo den første boka, både for forfatteren, og for Olivia. Så jeg havner på Terningkast:5.

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker om Olivia Henriksen:

#1 Kjølner, Lene Lauritsen (2017) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke

#4 Kjølner, Lene Lauritsen (2017) «Ingen til bords» Vigmostad & Bjørke – for å lese min vurdering, trykk HER