Kjøttboller i mandelsaus er en fantastisk god rett. Den ser ikke spesielt god ut, men den smaker skikkelig godt!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
6-8 | 45 min. | Enkel |
Ingredienser:
Kjøttboller:
55 g | Brød (lyst) |
3 ss | Vann |
450 g | Kjøttdeig (svin, mager) |
1 | Løk (finhakket) |
1 fedd | Hvitløk (presset) |
2 ss | Persille (hakket) |
1 | Egg |
Muskat, salt og pepoer | |
Hvetemel | |
2 ss | Olje (oliven) |
Sitron (presset) |
Mandelsaus:
2 ss | Olje |
25 g | Brød (lyst) |
115 g | Mandler (forvelte) |
2 | Hvitløkskløfter (finhakket) |
1 ½ dl | Hvitvin tørr |
4 ½ dl | Grønnsaksbuljong |
Salt og pepper | |
Slik gjør du:
1 Forbered kjøttbollene: – Legg brødet i vann, og – La det ligge i ca 5 min – Hell av overflødigvann, og – Legg brødet tilbake i skålen – Tilsett kjøttdeig, løk, hvitløk, persille og egg – Krydre med revet muskatnøtt, litt salt og pepper – Bland sammen ingrediensene til en glatt deig – Rull ut ca 30 runde kjøttboller (små) |
2 Ha litt hvetemel i en dyptallerken – Rull hver kjøttbolle i mel til den er helt dekt |

3 Varm opp oljen i en stor tykkbunnet stekepanne – Legg i kjøttbollene NB! Stek i flere omganger Kjøttbollene skal ikke ligge for tett – Stek dem i 4-5 min Til de er brune hele veien rundt – Ta ut alle kjøttbollene fra stekepannen |
4 Forvell mandlene: – Kok mandlene i vann i 2-3 min – Skyll med kaldt vann, og – Bruk en kopphåndduk til å gni av eventuelle rester av skallet |
5 Lag sausen: – Varm opp oljen I den samme stekepannen som kjøttbollene – Riv brødet i biter og – Legg dem i stekepannen sammen med mandlene, og – Stek forsiktig til både brød og mandler er gylden brune. – Tilsett hvitløken og – Stek i ytterligere 30 sek. – Hell over hvitvinen, og – La det koke i 2 min. – Krydre med salt og pepper og – La sausen avkjøles litt – Hell sausen i en matmølle – Tilsett buljongen, og – Kjør til slett saus og – Hell den tilbake til stekepannen |
6 Legg de stekte kjøttbollene forsiktig tilbake ned i sausen, og – La det surre i ca. 25 min. Eller til kjøttbollene er møre – Smak til sausen med salt og pepper |
7 Hell kjøttboller og saus over i en serveringsbolle – Tilsett eventuelt litt sitron og – Strø hakket persille over |
8 Serveres sammen med brød for å suge opp sausen |
