Austen, Jane: Overtalelse

For sikkert femte gang la jeg nettopp fra meg Overtalelse, eller Persuasion (siden jeg leser den på engelsk) av Jane Austen, og er like begeistret som alle de andre gangene jeg har lest den. Jeg elsker alle bøkene av Jane Austen. Det er ikke sikkert av Overtalelse er den jeg liker best – men den er gir en fantastisk humoristisk og god beskrivelse av … Ja, her ble jeg usikker – tenkte å skrive den tids England, men det gjør den jo ikke. Det er kanskje heller «Jane Austens verden» – Høyere middelklasse på den Engelske landsbygda på begynnelsen av 1800-tallet i – eller noe i den retning.

Noe av det jeg liker best med Austen er hennes karakterbeskrivelser. De er bare skjønne! I «Overtalelse» følger vi Ann Elliot som er en eldre gammel-jomfru, i en alder av 27 år. Hun lever et stille og rolig liv i skyggen av sin far og sine to søstre. Hun ble fridd til, da hun var ung og vakker, men ble overtalt av sin gudmor til å takke nei til et ekteskap som ville ha vært under hennes verdighet. I boka følger vi Ann, når farens økonomiske mislighold har ført til at de måtte leie ut huset/godset sitt til – Ja, akkurat søsteren og svogeren til Ann’s tidligere flamme.  Når hun møter han igjen etter mange år sukker Ann: «Now they were as strangers; worse than strangers, for they could never become acquainted»

Austen, Jane (2004) Persuasion, Oxford University Press (first published December 1817)

Hvem kan egentlig motstå Jane Austens humoristiske, forfengelige og godt skrevne romaner?

«She hoped to be wise and reasonable in time; but alas! Alas! She must confess to herself that she was not wise yet».

Austen, Jane (2004) Persuasion, Oxford University Press (first published December 1817)

Ann er en flott karakter, hun er stille og beskjeden som det seg hør og bør for en ugift kvinne på hennes alder. På samme tid er hun forut for sin tid, med tanke på kvinners stilling, rettigheter og hvordan de oppfattes: «I hate to hear you talk about all women as if they were fine ladies instead of rational creatures. None of us want to be in calm waters all our lives.» Ann Elliot i Persuasion av Jane Austen. Ja, dette er en spennende, humoristisk, ja og selvfølgelig romantisk roman som jeg anbefaler alle som ikke har lest den å lese – og de som har lest den før: Les den igjen! Fantastisk underholdende og godt skrevet!!!

Mrs. Musgrove og hennes paier – inspirerte meg til å lage en pai til dessert i dag, og siden sitatet omhandler juleforberedelser – lagde en rød og fin kirsebærpai. Hvis du vil ha oppskriften på kirsebærpaien TRYKK HER.

Mrs. Musgrove er svigermor til den ene av Anns søstre (Mary), og mor til blant annet to ugifte døtre som hun er desperat oppsatt på å få giftet bort. Mrs. og Mr. Musgrove er velstående, uutdannede, gammeldagse, og samtidig godlynte, utrolig gjestmilde og glade i mat:
« On one side was a table occupied by some chattering girls, cutting up silk and gold paper; and on the other were tressels and trays, bending under the weight of brawn and cold pies …» (Persuasion, Chapter 14)

Generelle opplysninger om boka:

  • Forfatter: Jane Austen
  • Tittel: Persuasion (Overtalelse)
  • Sjanger: Klassiker, Historisk, romantikk
  • Sider: 249
  • Forlag: Oxford World’s Classics
  • Utgitt: 2004
  • Kjøpt