Det er så hyggelig når jeg får spørsmål om jeg kan legge ut noe, det setter jeg virkelig stor pris på! 🙂 Det betyr jo, at dere faktisk leser bloggen min, og jeg blir rørt helt inn til hjerterøttene. Så her kommer min italienske bestemor Ursurla sin oppskrift på pasta. (Oppskriften på Ursurlas kjøttsaus får du her)

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 – 5 | 20 + 30 min | Middels |
Ingredienser:
Når det gjelder melet, er det norske hvetemelet litt for grovt malt i forhold til det italienske. Det finnes spesialmel i butikkene som jeg anbefaler å bruke (Tipo 00) – men til nød, går det også med vanlig hvetemel.
5 | Egg |
500 g | Mel |
Jeg vet at mange oppskrifter har både salt og olje i. Det er fy!
Slik gjorde Ursula:
Min Italienske bestemor Ursula lagde en pyramide med en fordypning (vulkan) av melet rett på bakebordet og knakk eggene oppi fordypningen. Så brukte hun fingrene og knadde sammen deigen – først forsiktig med små bevegelser, så hardere. Når deigen var ferdig knadd la hun den under en bakeduk og lot den hvile. Så kjevlet hun den ut for hånd, den skulle være så tynn av man kunne lese en avis, og da fortrinnsvis Corriere della Sera, igjennom den. Deretter rullet hun deigen sammen og skar ut tagliatellen med en kniv. strødde over litt mel og lot rullene ligge under et kjøkkenhåndkle – til de skulle i gryta. Da løste hun dem opp og kokte pastaen i godt saltet vann (som Adriaterhavet). Tok 2 ss av pastavannet og hadde i pastasausen. Helte av pastaen (godt), og tilsatte pastaen i sausen (ikke omvendt). – Dette spiste vi alltid først når det var søndag og lunsj (pranzo) 🙂 nam. (Ursulas Ragù finner du oppskriften på her)
Slik gjør Heidi:
Ha melet i foodprocessoren |
Kjør på full guff i noen sekunder |
Tilsett eggene og kjør til det danner seg en klump (4-5 sek.) – Hvis deigen er for tykk, tilsett 1 ts kaldt vann – Hvis deigen er for løs, tilsetter du 2 ts mel – Kjør i 2-3 sek til det danner seg en klump (gjenta, hvis nødvendig) |
Ta ut deigen og kna den i 2-3 minutter til den er glatt og smidig (deigen skal være myk, smidig og tørr å ta på). |
Pakk den inn i plast, og la hvile i kjøleskap i ca 30 min. |
Del deigen i 4 biter, 3 av bitene legges tilbake i plasten |

2 . Pastadeigen lagt i plast – klar for å hvile
3. Ruller ut pastadeigen med maskin
Rull ut pastaen: – Sett pastamaskinen på det videste og kjør deigen i gjennom – Brett den i 2 og kjør pastaen igjennom (4 ganger) – Så stiller du inn maskinen på et smalere hakk for hver gang – Stopp når du synes den er tynn nok (avhengig av hva du skal bruke den til) Gjenta for de 3 andre bitene |
Skjær så ut pastaen |
Has i kokende godt saltet vann (skal være like salt som Adriaterhavet) |
Ikke kok for lenge, de er ferdige når de skifter farge. |
Hell av vannet og ha pastaen i sausen |
Tips! Tagliatelle passer veldig godt sammen med en bolognese eller Ragù som Ursula kaldt den (Ursulas Ragù finner du oppskriften på HER)
Tips!Skjærer du pastaen tynnere blir det spagetti – prøv for eksempel Spagetti Alla Puttanesca – For oppskrift TRYKK HER.