Persen, Karin Bjørset (2014) «Nedlagte brudepiker» Silkeforlag

Rett før jul leste jeg «Julebrevpikene», og litt etter leste jeg «Heksetriaden», som er to vidt forskjellige bøker, men begge er likevel skrevet av Karin Bjørset Persen. Da jeg var en tur innom biblioteket i forrige uke, sjekket jeg om de hadde flere bøker skrevet av denne forfatteren, for jeg hadde skikkelig lyst til å lese mer av henne, og spesielt mer om de «Frustrerte Fruene» (fra «Julebrevpiken)». Det hadde de selvfølgelig, så jeg lånte med meg «Nedlagte brudepiker», som selvfølgelig skrevet av Karin Bjørset Persen.

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

I denne boka skal Trude gifte seg, og Magnhild og de andre «Frustrerte Fruene» skal være brudepiker. I tillegg skal Magnhild til Syden, og trenger sårt å slanke seg litt. Den vordende bruden melder seg frivillig som trener, og setter opp både bootcamp, detox, fatsekur, spabehandlinger og daglige treningsøkter, for som hun sier: «Ingen av oss har vondt av trening» (s.15). Så jentene setter i gang, med trening og brudepikeforpliktelser. Så på et meget fuktig pokerlag får Mørkemannen, som heter Arvid, vite at bygda er nedleggingstruet. Dermed kaster de «Frustrerte Fruene» seg rundt for å redde bygda si (Bjørkvik).

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)

Jeg er alltid litt redd for å lese bok nummer to. Når den første boka er bra, blir forventningene til neste bok så høy at det lett kan bli en skuffelse. Men denne var absolutt ingen skuffelse, den innfridde alle forventningene, og enda noen. «Nedlagte brudepiker» var en fornøyelse å lese, fra begynnelse til slutt. Boka er lett og ledig skrevet, med en humor som treffer midt i blinken. Kanskje er det fordi vi (forfatteren og jeg) er så og si jamgamle, men humoren er akkurat slik humor jeg liker, og jeg tar meg rett som det er i å sitte å småhumre mens jeg leser. Personkarakteristikkene er så gode og så gjenkjennbare, at det det er rett som det er at jeg tar meg i det, og tenker at ja, den personen er det noe kjent ved. Jeg koste meg skikkelig med å lese boka, og kjente nok igjen både meg selv og andre i noen av beskrivelsene. Selv om det er en humoristisk bok, tar den også opp litt alvorligere tema, slik som fraflytting, nedleggelser, urbanisering og ikke minst forholdet mellom fastboende og turister og hytteeiere. Boka kan umulig få noe annet enn et sterkt terningkast: 5 – kanskje den til og med bikker mot sekseren!

Generelle opplysninger om boka:

Bøker jeg har lest av Karin Bjørset Persen:

Andre bøker skrevet av Karin Bjørset Persen:

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Italiensk pærekake (nonna Ursula; torta di pere) Ingredienser: 3 Egg 1 ½ dl Sukker 250 g Ricotta 3 ½ dl Hvetemel ½ dl Maisenna 2 ½ ts Bakepulver 2 ½ ss Olje (oliven) ¼ ts Salt 4 Pærer (faste, men modne)