Persen, Karin Bjørset (2019) «Heksetriaden», Cálliidlágádus AS

I adventstiden, koste jeg med skikkelig med «Julebrevpikene», skrevet av Karin Bjørset Persen. Det var ei bok helt etter min smak! Derfor ble jeg skikkelig glad da forfatteren spurte om jeg ville lese den nyeste boka hun hadde skrevet: «Heksetriaden». Selvfølgelig ville jeg det! Før jeg leste «Julebrevpikene», var Persen for meg en helt ukjent forfatter, som jeg ikke visste noe særlig om. Men jeg likte lettheten, humoren og varmen i skrivestilen hennes. Nå visste jeg i tillegg at hun er norsklærer, bosatt i Lakselv, og er (som mange andre flotte personer) født på 60-tallet, og jeg visste at jeg ønsket å lese flere bøker av denne forfatteren! Derfor gledde meg skikkelig til boka skulle komme i posten.

Persen, Karin Bjørset (2019) «Heksetriaden», Cálliidlágádus AS

I «Heksetriaden» møter de tre gode venninnene Klara, Siri og Åshild, som kan og vet litt mer enn kvinner flest. – Dette er en hemmelighet som de vokter vel, og som de ikke ønsker skal komme ut. Sammen danner de Heksetriaden. Boka begynner den 12 oktober 1674, «Klokkene i Vår Frues kirke kimer igjen. Den dype malmfulle klangen sprer seg som ringer i vannet …» (side 5). Det er tid for den aller siste heksebrenningen i Trondheim. Heksa som ble brent var den fattige samekvinnen Finn-Kirsten, som etter sigende, ved hjelp av trolldomskraft, har påført folk og fe i Gauldalen sykdommer og ulykker. Senere skal hun også ha innrømmet å ha vært i djevelens tjeneste. Klara blir hjemsøkt av mareritt knyttet til hekseprosessen rundt Finn-Kirsten.

Helt ærlig så var jeg usikker på denne boka, til å begynne med. – Jeg hadde forventet ei bok som var mer lik den jeg hadde lest fra før. Og det er denne boka absolutt ikke. – Den ligner overhodet ikke på «Julebrevpikene». Vi får fortellingen om de tre venninnene anno 2019, parallelt med historien om Finn-Kirsten, anno1670-tallet, lett blandet med mystikk, gjenfødsler, nisser og hekseri.  Da jeg, etter noen sider, klarte å slippe de forventningene jeg hadde, og akseptere at boka var mer en fantasybok, ble historien både, spennende og fengslende. Jeg synes det var interessant å få lese historien om hekseprosesser og ikke minst Kirsten, parallelt med historien om heksetriaden, og de føringen fortiden la på nåtiden. Persen skriver utrolig lett og ledig, og historien er både spennende og lett å lese. Uten tvil, terningkast: 5.

Generelle opplysninger:

Flere bøker skrevet av Karin Bjørset Persen: