Stikkelsbærgele er skikkelig godt å ha utover høsten og vinteren. Smaker godt på brødskiva, men enda bedre på vafler og boller. Kan også brukes som tilbehør til kjøtt.

Ingredienser:
1 kg | Stikkelsbær (godt modne) |
1-2 dl | Vann |
800 g | Sukker (pr. liter saft) |
Tips! Gelen fylles på rene, varme glass. Kok glassene eller sett dem i stekeovnen i minst 10 min før du fyller varm gele på dem
Slik gjør du:
1 Skyll stikkelsbærene godt |
2 Ha dem i en kasserolle, og – Hell over vannet Bruk bare 1 dl vann hvis bærene er svært saftige |
3 Kok sakte opp La bærene stå å trekke til de er blitt helt bleke og blanke Bærene bør helst ikke koke for mye i stykker for da blir saften gromsete |
4 Sil saften gjennom en sileduk, eller Gjennom melsikten |
5 Vask kasserollen, – Mål opp saften, og – Hell den tilbake i kasserollen |
6 Kok opp, – Tilsett sukkeret litt etter litt – Kok gelen i 10-20 min Ikke rør Ta geleprøven: – Ta 1 ss av gelen på et kaldt fat – La det stå i noen minutter – Skyv gelen sammen med baksiden av en skje – Danner det seg rynker på gelen er den ferdig kokt |
7 La gelen stå noen minutter uten lokk – Skum forsiktig av alt skum, og den tynne hinnen som har dannet seg på toppen |
8 Hell den varme gelen på varme glass, – Skru på lokkene med det samme – Avkjøles og settes i kjelleren eller kjølig 8B Alternativ oppbevaring: – La gelen bli kald – Dekk den med et tynt lag med syltevoks og plastfolie |
