Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins

For en stund siden fikk jeg forespørsel fra HarperCollins om jeg ville ha et anmeldereksemplar av «Hvem forrådte Anne Frank?» som er skrevet av Rosemary Sullivan. Jeg var litt overrasket over tittelen for jeg trodde at det var noe «alle» visste. Jeg har lært/hørt og dermed «alltid» trodd at det var en norsk jurist som hadde avslørt gjemmestedet deres, i alle fall var det det jeg fikk vite da jeg var barn. Jeg har tatt det som god fisk, og har aldri tenkt noe særlig over dette. Da jeg fikk forespørselen om jeg ville lese denne boka, tenkte jeg over hvor usannsynlig denne opplysningen egentlig var, og ble skikkelig nysgjerrig. Så, jeg takket selvfølgelig ja til å lese denne dokumentaren, og var skikkelig spendt på hvem som egentlig hadde avslørt henne og de syv andre som gjemte seg i Bakbygningen til Prinsengracht 263 i Amsterdam.

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka følger vi altså etterforskningen, ledet av Vince Pankoke, av hvem som avslørte hvor familiene Frank, Van Pels og tannlegen Fritz Pfeffer gjemte seg, og som førte til at de åtte ble arrestert den fjerde august 1944. Vi følger Cold-case teamet sin etterforskning, deres utredning av ulike muligheter, hypoteser og teorier. Vi får et gjensyn med Anne Frank sin historie gjennom hennes dagbok, og innsyn hennes hjelpere og deres familie samt, SS- og V- menn og kvinner sitt liv og virke under andre verdens krig.

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Denne boka var helt annerledes enn hva jeg hadde forventet da jeg takket ja til å lese den. Siden tittelen var slik den var, tenkte jeg helt i begynnelsen av boka mest på hvem som faktisk avslørte gjemmestedet. Det varte kun i noen sider. Etter det mistet jeg fokuset på hvem, og leste heller boka som en tidsskildring, en krigsdokumentar. Jeg ble dratt tilbake til historien om Anne Frank, inn i historien om Amsterdam i 1944-ish, andre verdenskrig og livet i Amsterdam for jøder, hjelpere, nazister, medløpere, ja alle som bodde eller oppholdt seg der. Jeg ble skikkelig fengslet av de ulike historiene, og skjebnene vi møtte i boka. Rosemary Sullivan skriver utrolig godt, flytende og ikke minst levende. – Oversetteren, Jarle Tollefsrud har gjort en storartet jobb. Jeg er imponert over hvordan Sullivan har klart å skrive en bok med så mange detaljer, så mange ulike personer, steder, hendelse og antagelser, uten at boka blir oppramsende og kjedelig. «Hvem forrådte Anne Frank?», er ei spennende, engasjerende og ikke minst utrolig tankevekkende bok. Likevel, historien er litt farget, det er (for) mange gjentagelser og den er til tider litt for omstendelig. Cold-case teamet konkludere med hvem som forrådte Anne Frank og hvorfor. Denne konklusjonen er lik – ikke den samme, men lik, det jeg lærte da vi leste «Anne Franks Dagbok» på skolen. Om den er troverdig? Tja, Cold-caseteamet mente i alle fall det. Men det er heller ikke det som er poenget med boka etter min mening. Poenget er at det kunne ha vært mange og det var mange som forrådte seg selv og andre, ingen vet hvordan vi ville ha handlet under slike omstendigheter, og ikke minst: Dette må ikke hende en gang til og vi må ikke glemme (verken Anne Frank eller noen av de andre skjebnene)! Det er ei bok, med et viktig budskap. Jeg gir denne dokumentaren en flott terningkast: 5.

Generelle opplysninger:

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble