Valnøttene i dette brødet gir en deilig nøttesmak til brødet. Jeg bruker å riste nøttene før jeg tilsetter dem i deigen. Synes de smaker enda bedre og mer nøttete da. Skikkelig godt med ost eller hva som helst egentlig.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 3 brød | 3 timer (over 2 dager) | middels |

Ingredienser:
Spelt surdeig:
| 150 g | Spelt |
| 1 ½ dl | Vann |
| 30 g | Surdeigskultur – for oppskrift, trykk HER |
Brøddeig:
420 g | Hvetemel (sammalt, fin) |
| 7 dl | Vann |
| 650 g | Hvetemel |
| 20 g | Gjær |
| 20 g | Sirup (mørk) |
| 2 ss | Rapsolje |
| 20 g | Salt |
| 300 g | Valnøtter (ristede) |

Slik gjør du:
| 1 Dag 1: – Bland surdeigskulturen du har gående med spelt og vann – Pisk for hånd, og – La den stå i 8-12 timer Til det bobler godt på toppen, Men ikke vent til det begynner å synke igjen |
| 2 Dag 2: Bland surdeigen og brøddeig-ingrediensene unntatt valnøttene – Elt i 15 min. Deigen skal være løs – Bland valnøttene inn i deigen – Dekk til, og – La den hvile i ca 1 time |
| 3 Hell deigen på et melet bakebord – Del den i 2-3 like store emner, og – Form som kuler og – La dem hvile i ca 10 min. |
| 4 Bak kuleneut til runde brød, som – Legges på bakepairkledde stekebrett – Dekkes med bakeduk eller kjøkkenhåndkle, og – La dem heve i ca 2 timer Til dobbel størrelse |
| 5 Sett ovnen på 230 grader |
| 6 Snitt forsiktig med en skarp kniv, og – Dryss over mel (gjerne rug eller bygg) |
| 7 Stekes i 35-45 min. 230 grader |
| 8 Avkjøles på rist |



