Jeg tror jeg har sett alle sesongene av «Nytt liv i East End»! Faktisk er det en av mine favoritt TV- serier. Vanligvis synes jeg at bøker er mye bedre enn både filmer og ikke minst serier. Derfor var gleden stor da jeg fant Jennifer Wotrh sin «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant» da jeg var en snartur innom på biblioteket. Selvfølgelig kunne jeg ikke la være å låne den!

I boka møter vi den nyutdannete Jennifer Worth (“Jenny”). Vi følger henne og noen av de erfaringene hun gjør seg, som jordmor i Londons østkant på tidlig 50-tall. Hun er ansatt som jordmor ved et kloster, og sammen med nonnene og de andre jordmødrene blir hun godt kjent med østkantbeboernes liv. Gjennom Jenny sine øyne, erfaringer og fordommer får vi beskrivelser av slummens mange problem slik som fattigdom, utnyttelse og misbruk. Samtidig som vi også får skildring av stolthet, samhold, omsorg og kjærlighet.

Den beste jeg kan si om denne boka er at det er interessant å lese om 50-tallets østkant problemer, skrevet av noen som faktisk var der og som har opplevd det. Det å få innblikk i fattigdommen i Londons fattigste og mest utbombede strøk er utrolig interessant. Det er viktig kunnskap som formidles i denne boka. Jeg hadde flere problem med denne boka, det største var kanskje skrivestilen. Den er absolutt ikke velskrevet, og det ødelegger hele leseopplevelsen. Boka skildrer mange lykkelige stunder, vanskelige avgjørelser og personlige katastrofer. Her savnet jeg faktisk følelser i skildringene. For meg virket deler av boka oppramsende, ja til og med litt overfladisk til tider. Det er som om forfatteren har det travelt og bare ønsker å komme seg videre i historien(e). Som leser, var det vanskelig å få tak i hva hovedpersonen virkelig følte.

Nå kan jo dette skyldes ulike faktorer slik som: oversettelsen, leseren (altså meg), at forfatteren hadde behov for å distansere seg, en kombinasjon av alt dette eller noe helt annet. Men det gjør at boka fremstår som dårligere enn hva den kunne ha vært – for denne boka hadde et potensial til å bli bra! Det er ikke ofte jeg ser dette, men boka var virkelig skuffende sett i forhold til tv-serien, som etter min mening var mye flinkere til å utnytte potensialet til historiene. Så takk, for at serien ble laget. Likevel er det flott at boka er skrevet, for det er en viktig tidsmessig skildring, og var naturligvis et ypperlig utgangspunkt for TV- serien med samme navn. Siden jeg ikke vil anbefale denne boka, men heller anbefale å se tv-serien (dette er noe jeg aldri har gjort før), gir jeg boka et terningkast: 2
Generelle opplysninger:
- Forfatter: Worth, Jennifer
- Tittel: «Nytt liv i East End. Jordmødrene på Londons østkant»
- Originaltittel: «Call the midwife»
- Serie: Nytt liv i East End # 1
- Oversatt av: Hilde Lyng
- Sjanger: Selvbiografi, memoarer, historisk
- Sider: 387
- Forlag: Vigmostad og Bjørke
- Utgitt: 2013
- Tilegnet: Lånt på Ørland bibliotek