«Påskeparaden» av Richard Yates, lånte jeg på biblioteket for jeg tenkte at den passet godt som påskelektyre. Men leste jeg den likevel nå rett før påske, så den kunne bli med på biblioteksinnleveringen før vi dro på påskeferie. Da får det bli andre bøker i påska – kanskje jeg skal lese krim? Vi får se.

Boka slår fast: «Ingen av Grimes- søstrene skulle få et lykkelig liv, og i ettertid virket det alltid som om problemene begynte da foreldre ble skilt.» (s.9) I boka møter vi søstrene Sarah og Emily i 1930, når de er henholdsvis ni og fem år. Vi følger søstrene, deres forhold og de ulike livsløpene deres helt frem til 1970. Emily får et stipend for å studere på litteratur på Barnard College, lever et noe utsvevende liv med forhold etter forhold. Sarah gifter seg derimot tidlig, for forblir gift uansett hva hun blir usatt for…

.. og det er stort sett det hele boka handler om. I 2021 har jeg litt problem med budskapet i denne boka, som er at hvis du vokser opp med skilte foreldre blir du et følelsesmessig forkrøplet menneske. Eller mer nøyaktig – hvis du er jente med skilte foreldre, blir du promiskuøs, uten evne til ekte intimitet, eller du gifte deg med en ekkel dust og bruke livet ditt til å drikke deg i hjel. Enkelt og greit. Boka er velskrevet, men ufattelig kjedelig. I bokas nest siste setning summerer Emily livet sitt på følgende måte: «Ja, jeg er trett» sa hun. «Og vet du noe rart? Jeg er nesten femti år gammel og har aldri skjønt noe som helst i hele mitt liv.» side 218. Det oppsummerer boka godt synes jeg. Etter jeg har lest den føler jeg meg sliten, og syntes ikke den tilførte noe som helst. Terningkast: 2.
Generelle opplysninger:
- Forfatter: Yates, Richard
- Tittel: «Påskeparaden
- Originaltittel: «The Easter Parade»
- Oversatt av: Agnete Øye
- Sjanger: Fiksjon, amerikansk
- Sider: 220
- Forlag: Oktober
- Utgitt: 2010
- Først utgitt: 1976 (Methuen Publishing)
- Tilegnet: Lånt på bibloteket
