«Den lange hvite skyens land» av Sarah Lark

Den boka jeg leser nå er «Den lange hvite skyens land» av Sarah Lark
(Utgitt på Bazarforlag as 2015). Den handler om New Zealand og om sauefarmer. Begge hovedpersonene i boka blir gift med menn som driver sauefarmer, selv om det er stor forskjell på farmenes størrelse og vellykkethet – ja det gjelder selvfølgelig også mennene.

Et langstrakt lag med bomull hindret utsikten. Hvis ikke mannskapet hadde forsikret innvandrerne om at South Island skjulte seg bak skyen, ville de neppe viet fenomenet stor oppmerksomhet (s.116).
På Maori er navnet på New Zealand; Den lange hvite skyens land.

Bokomslag: Lark, Sarah (2015) Den lange hvite skyens land. Bazarforlag as
Den lange hvite skyens land av Sarah Lark, Bazarforlag, 2015

Denne boka starter i 1862 i England og avsluttes i 1877 på New Zealand. Vi følger to vidt forskjellige kvinner. Den ene er den livlige rødhårete Gwyneira som faren, Lord Silkham, tapte i kortspill til en New Zealander fra Kiward station. Den andre, den stillferdige, seriøse guvernanten Helena som svarer på en ekteskapsannonse, og reiser til New Zealand for å gifte seg med en «gentleman-farmer». Hun får betalt for overfarten ved å passe noen barnehjemsbarn, som sendes over for å ta tjeneste som hushjelper. Uten å røpe for mye av handlingen tvinnes de to kvinneskjebnene sammen, og vi får innblikk i livene deres, og etter hvert også i andre kvinneskjebner i en tid og i et land som kunne være nådeløs.

Det spennende er at boka handler om New Zealand. Et land jeg egentlig ikke kjenner noe særlig til. Å lese om de enorme avstandene, de store saueflokkene og livet til nybyggerne en påminnelse om hvordan verden var og kanskje også er. Høydepunktet var å få lese om Maori fortellingene, som var helt nye for meg. Vi får en «romantisert», men samtidig nådeløs beskrivelse av øya, kvinner og Maoriene. Hvis man klarer å se bort fra at boka er litt idyllisert og til tider litt lettvint, er den virkelig verdt å lese. Terningkast: 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s