«Jernbyrd» av Tonny Gulløv med Søndagskake til

I de i siste dagene har jeg lest den fjerde boka i serien om Ulv Palnatoke. Tusenårsriket, som serien heter, er skrevet av den danske forfatteren Tonny Gulløv. Gulløv er født på 60-tallet (som en rekke andre bra mennesker), og bor etter sigende i København.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på søndagskake med kirsebærkrem og sjokoladetopping, TRYKK HER!

Gulløv, Tonny (2022) «Jernbyrd», Vigmostad Bjørke og Søndagskake med kirsebærkrem og sjokoladetopping Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Jernbyrd» møter vi igjen Ulv Palnatoke i år 960. Han er sint og frustrert etter at Alof, den elskede kona hans ble drept. Full av skyldfølelse, har han nå returnert til Gammelborg, med de kidnappete sønnene sine og en frillesønn på kjøpet. Men Ulv har ikke fått noe roligere natur og temperament. I ren kjedsomhet, (sinne) og i sorgen etter kona legger han først ut på jakt etter sverdet han mener han er rettmessig eier til, før han nok en gang går etter Otto den store. …

Gulløv, Tonny (2022) «Jernbyrd», Vigmostad Bjørke og Søndagskake med kirsebærkrem og sjokoladetopping Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Da jeg fikk forespørsel fra Vigmostad og Bjørke om jeg ville ha et leseekemplar av den fjerde boka i serien om Ulv Palnatoke, var jeg først litt i tvil om jeg skulle takke ja. For jeg holdt faktisk på å lese den første boka i serien, og var litt usikker på om det var så bra å foregripe begivenhetene til Ulv med å lese den fjerde boka før bok nummer 2 og 3. – men jeg er glad for at jeg gjorde det. Boka er bygd opp slik at en godt kan lese den uavhengig av de foregående bøkene. I tillegg er det heller ikke for mange gjentagelser slik at de som har lest de foregående bøkene, i serien, ikke går lei. «Jernbyrd av Tonny Gulløy er ei fantastisk bok, som minner litt om «The Last Kingdom» av Bernard Cornwell. Liker du dem, liker du garantert denne. Ulv er et fyrverkeri av en ekte viking, og Gulløvs skrivestil står virkelig i forhold til Ulv sin personlighet. Som leser blir jeg av og til litt lei av Ulv sitt bråsinne og temperament, likevel gjør skrivestilen til Gulløv at jeg både må lese videre og at jeg innerst inne både forstår og beundrer Ulv, for at han absolutt ikke går på akkord med seg selv. I tillegg til selve historien liker jeg beskrivelsene av byer, landskap, skip, bygninger, personer mm. – Om de er helt historisk riktig kan jeg ikke bedømme – men de hjelper i alle fall meg til å se for meg hvordan det måtte ha vært på den tiden, og gir meg et historisk bilde (som faktisk stemmer ganske godt overens med det jeg allerede har).  «Jernbyrd» av Tonny Gulløve er ei velskrevet, troverdig og ikke minst fantastisk spennende og innholdsrik bok som det er nesten umulig å legge fra seg når en først har begynt å lese. Terningkast: 5+

Gulløv, Tonny (2022) «Jernbyrd», Vigmostad Bjørke og Søndagskake med kirsebærkrem og sjokoladetopping Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Søndagskake med kirsebærkrem og sjokoladetopping

Dette er ei skikkelig god kake fylt med kirsebærkrem og yoppet med fyldig sjokoladeglasur. Kanskje ikke akkurat det Ulv spiste i år 960, men passer likevel godt når man leser en spennende bok – ellers uansett egentlig 🙂

Søndagskake med Kirsebærkrem Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTid Vanskelighetsgrad
ca 4-6   1 time   Enkel/middels

Ingredienser:

2 Egg
180 g Sukker
125 g Hvetemel
1 ½  ts Bakepulver
2 ts Vaniljesukker
1 dl   Vann (kokende)

Fyll:

2 dl Fløte
 Kirsebæryltetøy
50 g Kokesjokolade
Pynt (valgfritt)

Søndagskake med Kirsebærkrem Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1. Pisk egg og sukker til eggedosis
2. Tilsett kokende vann og pisk til det blir kaldt
3. Vend inn mel, vaniljesukker og bakepulver
Bruk slikkepott
(ikke slå ut lufta som er rørt inn)
4. Ha i smurt form 20/22 cm
5. Stekes ved 175 grader i ca 30 minutter
6. Avkjøl kakebunnen på rist
 
Montering:
7 Hakk kokesjokoladen
– Kok opp omtrent 40 g av fløten
– Ta fløten av varmen
– Tilsett sjokoladen
– La det stå i 2-3 min
– Rør i fløten så all sjokoladen blir oppløst
8 Del kakebunnen i 2
9 Pisk resten av fløtenkremfløten til krem
– Bland inn kirsebærsyltetøy
10 Dynk bunnen godt med kirsebærsaft eller melk (valgfritt)
11 Legg på kirsebærkremen
12 Legg på det øverste laget
13 Renn sjokoladen over
14 Så kan du eventuelt pynte med hva du vil

Søndagskake med Kirsebærkrem Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Gulløv, Tonny
  • Tittel: «Jernbyrd»
  • Originaltittel: «Jernbyrd»
  • Serie: Tusenårsriket #4
  • Oversatt av: Halvor Kristiansen
  • Sjanger: Historisk roman, vikingetid
  • Sider: 588
  • Forlag: Vigmostad Bjørke
  • Utgitt: 2022
  • Tilegnet: Leseeksemplar

Gulløv, Tonny (2022) «Jernbyrd», Vigmostad Bjørke og Søndagskake med kirsebærkrem og sjokoladetopping Ingredienser: Kakebunn: 2 Egg 180 g Sukker 125 g Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker 1 dl Vann (kokende) Fyll: 2 dl Fløte Kirsebærsyltetøy 50 g Kokesjokolade Pynt (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s