«Spor i kald jord» av» L.S. Macdonald, med “Shellboller” til

Denne uka har jeg kost meg med hyggelig norsk krim. Jeg har lest «Spor i kald jord» av» den norske forfatteren L.S. Macdonald, eller Laila Sandvold Macdonald som er forfatterens hele navn. Boka ble utgitt i 2023 på Macademics Forlag, og jeg var så heldig å få et leseeksemplar tilsendt fra forfatteren.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Shellboller (boller med sjokoladebter og vaniljekrem) TRYKK HER!

Macdonald, L.S. (2023) «Spor i kald jord» Macademics Forlag 
og 
"Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem)
Ingredienser:
1 l 	Hvetemel 
1 pk 	Gjær 
1 dl 	Sukker 
1 ts 	Kardemomme 
3 ½ dl 	Melk 
100 g 	Margarin 
100 g	Kokesjokolade (grov hakket)
1	Egg til pensling (valgfritt)
Vaniljekrem:
5 dl	Melk
1	Egg
40 g	Smør
100 g	Sukker
1 ss	Vaniljesukker
35 g	Maisenna
https://heidisboble.no/
@heidisboble

I «Spor i kald jord» møter vi igjen den forhenværende journalisten, nå privatetterforsker Lilliann Bermer. Hun beskjeftiger seg aller mest med utroskapssaker, men en dag kommer den unge jenta Cathrina Falch-Rolandssen. Hun vil at Lilliann skal finne tanten hennes som forsvant sporløst for ti år siden. Dette fører Lilliann ut i en spennende og heseblesende jakt i det Korona-lukkede Norge.

Macdonald, L.S. (2023) «Spor i kald jord» Macademics Forlag og "Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem) Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Gjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 3 ½ dl Melk 100 g Margarin 100 g Kokesjokolade (grov hakket) 1 Egg til pensling (valgfritt) Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Spor i kald jord» av L.S. Macdonald er en god oppfølger av den første boka, «Skupet», om den seigmanntyggende privatetterforskeren Lilliann Bermer. Begge disse er uten tvil krimbøker helt etter min smak: Spennende, begivenhetsrik, gode karakterer, og helt uten unødvendige ekle og groteske beskrivelser. Mcdonald skriver enkelt, levende, og godt. Forfatteren hadde kanskje en mer «minimalistisk» skrivestil i den første boka om Lilliann. I «Spor i kald jord» er selve fortellingen og persongalleriet mer utbroderende. Noe som abspolutt er positivt. Vi blir bedre kjent med hovedpersonen, og vi får tilgang til den informasjon vi har bruk for. Dette er noe som jeg, som leser, setter stor pris på.

«Spor i kald jord» av L.S. Macdonald har et godt fremdriv, har gode spenningsmoment, er enkel å lese og er lett å følge med i. Når en først begynner å lese er det vanskelig å legge den fra seg, for spenningskurvene er mange og de er gode. Alt i alt ei godt skrevet, spennende og lettlest krimbok, og jeg triller et godt terningkast: 5 (+)

Shellboller eller boller med sjokoladebiter og vaniljekrem

"Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem) Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Gjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 3 ½ dl Melk 100 g Margarin 100 g Kokesjokolade (grov hakket) 1 Egg til pensling (valgfritt) Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna https://heidisboble.no/ @heidisboble

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad:
ca 16 stk 2t 30 min. Middels

"Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem) Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Gjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 3 ½ dl Melk 100 g Margarin 100 g Kokesjokolade (grov hakket) 1 Egg til pensling (valgfritt) Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1 l Hvetemel
1 pk Gjær
1 dl Sukker
1 ts Kardemomme
3 ½ dl Melk
100 g Margarin
100 gKokesjokolade (grov hakket)
1 Egg til pensling (valgfritt)

Vaniljekrem:

5 dlMelk
1Egg
40 gSmør
100 gSukker
1 ssVaniljesukker
35 gMaisenna

Slik gjør du:

1 Hakk sjokoladen
– Smelt smør i en kasserolle
– Tilsett melka, og
– Varm til ca 37 grader
– Hell den over i en bakstebolle
2 Løs gjæra opp i melkeblandingen
– Rør godt så det ikke blir noen klumper
3 Tilsett mel, sukker og kardemomme
4 Eltes til deigen er smidig og glatt
Hvis diegen er klissete tilsettes litt mer mel
– Tilsett sjokoladebiten på slutten av etingen , og
– Elt noen min .til
5 Legg plastikk over bakstebollen, og
– Sett til den heving
ca 45-60 min.
6 Lag vaniljekremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Kok opp under omrøring
På middels varme
– La det koke i ca 1-2 min på svak varme
– Hell vaniljekremen i en bolle
– Dekk med plast
Helt ned til kremen
– La det avkjøle seg
7 Når deigen er ferdig hevet
– Helles den ut på et bakebord
Ha gjerne litt mel under
8 Del deigen i 16 biter, og
– Trill runde boller
– Settes på bakepapirdekket stekeplate
– La bollene etterheve i ca 15 min
til ca. dobbel størrelse
9 Bruk fire fingre og trekk ut ei grop i hver av bollene
– Legg 1-2 ss vaniljekrem i hvert hull
– Pensles eventuelt med egg

10 Stekes i ca.10-15 minutter på 200 grader
11 Avkjøles på rist

"Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem) Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Gjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 3 ½ dl Melk 100 g Margarin 100 g Kokesjokolade (grov hakket) 1 Egg til pensling (valgfritt) Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna https://heidisboble.no/ @heidisboble
"Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem) Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Gjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 3 ½ dl Melk 100 g Margarin 100 g Kokesjokolade (grov hakket) 1 Egg til pensling (valgfritt) Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Macdonald, L.S
  • Tittel: «Spor i kald jord»
  • Sjanger: krim, fiksjon, samtid
  • Sider: 391
  • Forlag: Macademics Forlag
  • Utgitt: 2023
  • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Flere bøker om Lilliann Bermer:

Macdonald, L.S. (2023) «Spor i kald jord» Macademics Forlag og "Shellboller" (boller med sjokoladeboter og vaniljekrem) Ingredienser: 1 l Hvetemel 1 pk Gjær 1 dl Sukker 1 ts Kardemomme 3 ½ dl Melk 100 g Margarin 100 g Kokesjokolade (grov hakket) 1 Egg til pensling (valgfritt) Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a comment