Crostini med ost, er skikkelig godt som fingermat, forrett eller rett og slett som kveldskos. Enda bedre blir det hvis osten får ulike tilbehør av eple. Beregn 2 – 4 crostini pr. person som forrett. Det meste kan tilberedes dagen før, og så danderer du bare crostiniene rett før gjestene kommer.

Ingredienser:
| 1 | Baguette |
| Olje (oliven) | |
| Ost (Snøfrisk, muggost, brie, philadelphia e.l) |

Karamelliserte epleskiver:
| 1 ss | Smør |
| 1 ss | Sukker (brunt) |
| 1 ½ | Eple (150 g) |
Eple – og baconsyltetøy:
| 200g | Bacon |
| ¼ – ½ | Løk |
| 1 fedd | Hvitløk |
| ½ | Eple (50 g) |
| ¼ ts | Kanel |
| 2 ss | Vann |
| 2 ss | Brandy |
| 2 ss | Sukker (brunt) |
| 1 ss | Sirup (mørk) |

Syltede epler:
| 1½ dl | Eddik (eplesider) |
| 1 dl | Sukker |
| ½ dl | Vann |
| 1 | Laubærblad |
| 1 ts | Pepperkorn (svarte) |
| 1 ts | Sennepsfrø |
| 3 | Epler |

Slik gjør du:
| 1 Lag syltede epler: – Skjær dem i tynne båter, og – Legg dem i et glass eller en bolle – Ha eddik, vann, sukker pepper, sennepsfrø og laurbærblad i en kasserolle – Kok opp – Slå ned varmen og – Lla det småkoke i noen minutter – Tøm den varme laken over eplebåtene – La eplene stå i laken til de er helt kalde |
| 2Lag Eple- og baconsyltetøy – Skjær baconet i biter, – Stek det over middels varme til fettet begynner å slippe Rør med jevne mellomrom Ca 10 min. – Rensk løk, hvitløk og eple – Fin hakk dem, og – Ha dem i panna sammen med baconet – La det surre til løken er blitt myk og blank og baconet er sprøtt Ca 10 min. til – Rør inn sukker, sirup, brandy og vann Når det koker – Slå ned varmen og – La det surre i 20-30 min Til syltetøyet er tykt og klissete Rør av og til – Ta panna vekk fra varmen – Renn av overflødig fett – Hell syltetøyet på glass – Avkjøles og – Oppbevares i kjøleskap |
| 2 Sett ovnen på 175 grader – Legg bakepapir på en stekeplate |
| 3 Lag crostinibunnen: – Skjær baguetten i tynne skiver, – Pensle begge sider med olje – Legg dem på stekebrettet NB! de skal ikke overlappe hverandre – Stekes i 10- 15 min Til skivene er lys gylne og sprø Snu gjerne skivene etter halve steketiden – Avkjøles på rist |
| 4 Lag epleskivene: – Skrell epla og ta ut kjernehuset – Skjær den i middels tynne skiver – Smelt smøret i stekepanna og – Tilsett sukkeret – Rør til sukkeret har smeltet – Tilsett epleskivene – La det småkoke, men Snu epleskivene av og til Til epleskivene er mye og begynner å bli gylne – Ta epleskivene av varmen, og – La dem avkjøles til romtemperatur |
| 5 Lag crostiniene: – Smør et tynt lag med ost (snøfrisk, philadephia eller lignede) på noen crostini, – Legg en epleskive over og – Topp med en skje baconsyltetøy Eller – Legg på syltetde epler – Topp med muggost eller brie Eller – Leggeller smør på ost – Topp med eplegele og baconsyltetøy Eller – Bruk fantasien og smak deg frem med hva som passer sammen av ost og epletilbehør det finnesuendelig mange gode kombinasjoner |
| 6 Serveres umiddelbart |
Tips! Både Crostini bunnen (baguetten) og epleskivene kan tillages dagen før og oppbevares i en lufttett boks. Men la det stå ute så det får romtemperatur før du lager ferdig og serverer crostiniene.
Flere crostini:






