Jeg var en tur på biblioteket, og der fant jeg en kriminalforfatter som jeg leste litt av for mange, mange år siden. Nemlig; Elizabeth George eller kanskje mer korrekt Susan Elizabeth George. For en god del år tilbake, antagelig på begynnelsen av 2000, fikk jeg låne noen bøker av denne amerikanske forfatteren av ei god venninne. – Og jeg likte dem veldig godt den gangen. Så når jeg nå fant «For Elenas skyld», av Elizabeth George, på biblioteket, fikk jeg litt akutt nostalgi, og lånte den tvert. Var den verdt å lese? Lese videre og finn ut!

«For Elenas skyld» er en kriminalroman. Tittelpersonen: Elena, er en døv student. I begynnelsen av boka blir hun brutalt myrdet på en joggetur, tidig en morgen. Scotland Yard blir tilkalt, og Thomas Lynley og Barbara Havers jobber med å løse saken. Samtidig som oppklaringen av mordet pågår, strever de begge med sine egne problem. Demensen til Barbara Havers mor, er på rask fremgang. Hun kan ikke overlates til seg selv, og hun er litt for mye for den hyggelige nabokonen som leies inn for å passe på henne, mens Barbara jobber. Dermed står Barbara ovenfor et vanskelig valg: Hva blir det riktige å gjøre med moren? Thomas Lynley har også sine egne problemer, dog mindre alvorlige. Han er forelsket i Lady Helen. Hun befinner seg tilfeldigvis også i Cambridge, hvor hun tar vare på barna og hjelper sin lett depressive søster, med å komme seg etter et uønsket svangerskap og fødsel. Lady Helen er absolutt ikke like ivrig som Lynley til å formalisere deres forhold.

Selv om settingen for boka er Cambridge, England – skinner det tydelig igjennom at forfatteren er amerikansk. Både når hun bruker titler feil, og når hun tar opp kjønnsrollemønstret, med hjemmeværende koner med hovedansvar for hus og familie. For meg blir det liksom 70-tall diskusjoner, og jeg tror nok England faktisk var kommet mye lengre på 90-tallet, enn hva boka forespeiler oss. Antagelig speiler det mer forholdene i USA, enn England. Forfatteren tar det også helt for gitt at middelaldrende ektemenn, blir lei av sine middelaldrende hustruer og at de alle ønsker unge, slanke, vakre koner eller elskerinner! Her skinner den amerikanske oppfatningen alt for hardt igjennom. For å være helt ærlig blir jeg litt lei av hennes negative beskrivelser av kjærlighet ekteskap, og ikke minst middelaldrende kvinner, som (alle) er fete, rynkete, gråhårete og usexy med hengepupper. Gi deg Elizabeth, tenker jeg. Greit nok at vi er slik, men er det ikke ok da? Er det ikke slik det skal være? – Vi er alle forskjellige, og alle blir jo middelaldrende eller eldre etter hvert (i alle fall er det mye bedre enn alternativet, altså å ikke bli det). – Det er jo livets gang. Jeg synes, det er mye bedre å være som man er og blir, uten å strebe etter å se (alt for) «ungdommelig» ut, ved hjelp av ansiktsløftning, silikon innsprøytninger, silikonpupper og fettsuging. Ja, det er nå min mening i hvert fall. Dette ble en digresjon – men all den kroppsfikseringen i boka, det ble det litt vel mye, og litt vel depressivt for meg (som nok sklir rett inn i forfatterens stereotypi av middelaldrene kvinner).

Når det er sagt, er det mye bra i boka også. Den er godt skrevet, har et ganske spennende plott, og en grei nok slutt. Boka var ikke helt slik jeg husket bøkene hennes. Men vi blir godt kjent med hovedpersonene, og deres store og små problemer. Samtidig som boka tar opp noen interessante spørsmål, som for eksempel demens, mor- datter forhold og barns ansvar for sine gamle foreldre. I denne boka tar forfatteren også opp forholdet mellom døve og hørende. Både når de gjelder døves tilhørighet, kultur og språk, samt behovet for integrasjon og tilhørighet. Når Elenas foreldre ikke lar henne lære tegnspråk, og ikke ønsker at hun skal omgås andre døve: Normaliserer de henne da, eller isolerer og fremmedgjør de henne både ovenfor den hørende og den ikke-hørende kulturen? Dette er jo ei gammel bok, som ble utgitt for nesten 30 år siden. Noe den også tydelig bærer preg av. Om den er verdt å lese? Tja, hvis du husker 90-tallet, så er den kanskje det. – Jeg tror i alle fall at jeg skal forsøke meg på en bok til av Elizabeth George. MEN: Hvis du ikke husker 90-tallet, eller har lest bøker av George fra før- så, vær så snill: ikke les den. Terningkast: 2
Generelle opplysninger:
- Forfatter: George, Elizabeth
- Tittel: «For Elenas skyld»
- Originaltittel: «For the sake of Elena»
- Serie: Inspector Lynley #5
- Sjanger: Mysterie, Fiksjon, Krim
- Sider: 481
- Forlag: Tiden Norsk forlag
- Utgitt: 1992
- Lånt på Moholt bibliotek
Flere Inspector Lynley Bøker – (i rekkefølge):
- George, Elizabeth (1989) «A Great Deliverance» Bantam Books – Norsk tittel: «Mørkets gjerninger»
- George, Elizabeth (1989) «Payment in Blood» Bantam Books – Norsk tittel: «Dødens ansikt»
- George, Elizabeth (1989) «Well-Schooled in Murder» Bantam Books – Norsk tittel: «Fedrenes synder»
- George, Elizabeth (1991) «A Suitable Vengeance» Bantam Books – Norsk tittel: «Bitter hevn»
- George, Elizabeth (1992) «For the Sake of Elena» Bantam Books – Norsk tittel: «For Elenas skyld»
- George, Elizabeth (1992) «Missing Joseph» Bantam Books – Norsk tittel: «Savner Josef»
- George, Elizabeth (1994) «Playing for the Ashe» Bantam Books – Norsk tittel: «Asken og æren»
- George, Elizabeth (1996) «In the Presence of the Enemy» Bantam Books – Norsk tittel: «I fiendens nærvær»
- George, Elizabeth (1997) «Deception on His Mind» Bantam Books – Norsk tittel: «Det øyet ikke ser»
- George, Elizabeth (1997) «In Pursuit of the Proper Sinner» Bantam Books – Norsk tittel: «Den virkelig skyldige»
- George, Elizabeth (1999) «A Traitor to Memory» Bantam Books – Norsk tittel: «Sannheten om Sonia»
- George, Elizabeth (2003) «A Place of Hiding» Bantam Books – Norsk tittel: «Et hemmelig sted»
- George, Elizabeth (2005) «With No One as Witness» Bantam Books – Norsk tittel: «Ingen var vitne»
- George, Elizabeth (2006) «What Came Before He Shot Her» Harper – Norsk tittel: «Før skuddet falt»
- George, Elizabeth (2008) «Careless in Red» Harper – Norsk tittel: «Fare i rødt»
- George, Elizabeth (2010) «This Body of Death» Harper – Norsk tittel: «Denne dødens kropp»
- George, Elizabeth (2012) «Believing The Lie» Dutton – Norsk tittel: «En løgn å tro på»
- George, Elizabeth (2013) «Just One Evil Act» Hodder & Stoughton – Norsk tittel: «Bare en ond handling»
- George, Elizabeth (2015) «A Banquet of Consequences» Viking – Norsk tittel: «???»
- George, Elizabeth (2018) «The Punishment She Deserves» Viking – Norsk tittel: «????»