Gregory, Philippa (2011) «Den blå hertuginnen», Bazar

«The Lady of the Rivers» eller den «Den blå hertuginnen», som er den norske tittelen, er den første boken i serien «The Plantagenet and Tudor Novels».  Jeg kan alt for lite om Rosekrigen, og synes derfor at bøker om den tids England er utrolig spennende. For å oppklare for andre som kanskje vet like lite eller mindre enn meg: Rosekrigen var strengt tatt en tilstand eller en krig mellom arvtagere til den engelske tronen, og deres tilhengere i perioden 1455 til 1487. Hovedmotstanderene i denne «kampen om tronen» var huset York og huset Landcaster. Symbolisert med henholdsvis en hvit og en rød rose. – Begge slektene stammer fra huset Plantagenet som igjen stammer fra området Anjou in Frankrike. Forfatteren av denne boka er Philippa Gregory som både er historiker og forfatter. Det er forresten hun som har skrevet «The Other Boleyn Girl», som jeg regner med at de fleste kjenner til siden den er filmatisert.

I «Den blå hertuginnen» følger vi Jacquetta, som er datteren til Greven av Luxenburg, og slektning til halve arverekkefølgen til den engelske tronen og det royale Europa. I begynnelsen av boka møter vi henne om ei pur ung jente på 14, 15 år. Hun nedstammer fra Melusina, vanngudinnen, og kan etter sigende forutse fremtiden. Nettopp på grunn av sin arv fra Melusina, sine antatte «magiske krefter» og sin jomfruelighet blir hun tidlig giftet bort til Hertugen av Bedford, Henry VIs onkel, som er to, tre ganger så gammel som henne. Dette fører henne til England, og hun havner i midten av «Rosekrigen», som Hoffdame til Margaret av Anjou som blir Englands dronning i 1445.  Vi følger Jacquetta, gjennom to ekteskap, fra hun er pur ung til hun er middelaldrene.

Hvis du ønsker oppskriften på Kokosruter TRYKK HER!

Dette er i bok jeg absolutt anbefaler på det sterkeste. Boka er velskrevet, og spennende. Jeg synes at historiske er skikkelig fascinerende, og å finne denne boka var helt fantastisk. Når det er sagt, må jeg bare innrømme at jeg begynte med feil bok – jeg begynte å med lese « «Den Hvite Dronningen» . Etterpå oppdaget jeg at tidsmessig sett slutter «Den blå hertuginnen» , der «Den Hvite Dronningen» begynner. Men jeg tror ikke rekkefølgen du leser dem i, spiller så stor rolle her, for bøkene er ikke skrevet eller utgitt rekkefølgen (se nedenfor). De er utgitt litt hulter til bulter.  Det kanskje mest spennende med denne boka, er at vi følger kvinnene heller enn mennene. Vi får innblikk i Jacquetta sitt liv, og hennes syn på det som skjer. Fascinerende! Dette er ei bok som det absolutt er verdt å lese. Terningkast: 6

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Gregory, Philippa
  • Tittel: «Den blå hertuginnen»
  • Undertittel: The Plantagenet and Tudor Novels #1
  • Originaltittel: «The Lady of the Rivers»,
  • Sjanger: Historisk fiksjon
  • Sider: 486
  • Forlag: Bazar
  • Utgitt: 2011
  • Lånt på Moholt bibliotek

Bøker i denne serien:

Gregory, Philippa (2011) «The Lady of the Rivers», Simon & Schuster Ltd 
Gregory, Philippa (2010) «The Red Queen» Atria Books
Gregory, Philippa (2009) «The White Queen» Atria Book
Gregory, Philippa (2012) «The Kingmaker’s Daughter» Touchstone
Gregory, Philippa (2013) «The White Princess» Touchstone


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s